Intxaur urte, elur urte

Jakoba Errekondoren kontsultategia

Galdetu Jakoba Errekondori
Lur zipotza
2025-07-21 14:16 | Onintza

Kaixo Jagoba, Ezjakintasunak ezintasuna sortzen dit, argazki hauek ikusiz, esan al diezadakezu lurra zer egoeratan ikusten duzun, loreak mixeri horretan egoteko? Semeak esaten didanez, lurrak ieltsoa edo karea dauka berez.... hori izan daiteke arrazoia? hala balitz, zer egin beharko nioke? Bestalde, tomateak, zer itxura hartzen diezu? oso atzenduta datozela iruditzen zait, oraintxe hasi dira lorea ematen. Saiatzen naiz zure liburuko gomendioak ahalik eta ondoen jarraitzen baina zerotik haste honek zailasun asko ditu.


2 erantzun | Zeuk erantzun
Jakoba Errekondo-ren erantzuna
2025-07-21 15:27

Leitzan lur elkorrari lur zipotza esaten diote. Horrelakoa da zeurea. Lur hori goseak dago, eta lur gosean landareak ezin ondo bizi. Eta etekina emateko lehen-lehenik bizi behar da. Eman, gupidarik gabe ongarri organikoa lurrari: simaurra, luarra, zizare-lurr, orbela, belar txikitua… Edozein ona da. Onena ondutako simaurra edo luarra. Etxe inguruko lurrak badira posible da zure semeak arrazoi izatea. Orduan karerik ez eman. Baina ongarri organikoa ez ahaztu. Orain landareen artekoa estali ongarriarekin, lurra ikusten ez den arte. Eta urtero eman; ongarritzeko sasoi onena azaroa da. Orduan ezin bada noiznahi, baina ahaztu gabe.


Onintza-ren erantzuna
2025-07-21 15:55

Jakoba, Eta tomateak dauden lurra ere zipotza, elkorra da? Daukadan simaurra behien azpietatik ateratakoa da, lastoarekin nahastutakoa, hori egokia izango litzateke lurra estaltzeko? Mila esker zure laguntzagatik

Gaur arte erantzundakoak (424 galdera-erantzun)

Txingurrien eraginez pipar landareak izurratzen hari zaizkidak pulgoiaren ondorioz!!! osto azpi ta punta berrietan zeudek!! Zein izango hukek soluzio eraginkorra? Ozpinak on egingo al lieke? Eskerrikasko.

1 erantzun | Zeuk erantzun
Jakoba Errekondo-ren erantzuna
2025-07-15 15:15

Onena duk xaboi potasikoarekin tratatzea. Egunero tratatu garbitu arte. Tratamendua gogortzeko Neem nahastu eta aukera izanez gero Bacillus thuringiensis. Seguruenera ez duk beharko, xaboia nahikoa izango dukela iruditzen zaidak.

Kaixo Jakoba! Galdetu nahi dizut bainatako pulgoiari buruz.bainak oaintxe hasi dirá ematen,baño pulgoia sartzen hari zaio dezente.Hori nola ahalko nuke menderatu edo geldiarazi jakin nahiko nuke.Nik momentuz gaur potto horiak jarri dizkiot olioarekin igurtziak. Zure erantzunaren zai geratzen naiz,ze esan didate botika sistémico bat botatzeko,baño Gero ezin omen dela7egunetan han edo bildu,eztakit. Millaesker Jakoba!

1 erantzun | Zeuk erantzun
Jakoba Errekondo-ren erantzuna
2025-07-14 15:31

Ohikoa du lekak zorriaren erasoa. Gehiago ongarri asko baldin badu lurrak. Dagoeneko erasoa egonik hasi ahal duzun azkarren xaboi potasikoarekin tratatzen. Onena eta eraginkorrena xaboi potasikoa eta Neem. Baita nahi baduzu erantsi Bacillus thuringiensis, baina ez da beharrezkoa. Hasi 3-4 egunetik behin tratatzen. Busti landare osoa alde guztietatik, gauza ez baita landarea bustitzea soilik, zorriak busti behar dira. Garbitutakoan zaindu eta bateren bat berriz ikusiz gero behin edo bitan tratatuta nahikoa. Tratamendu horrekin bustita ere jan ditzakezu lekak, ez dago arazorik. Intsektizida sistemikoekin bai, pozoia barrura sartzen da eta lekak ere pozoitzen dira, pozoia guregana ekarriz. Inolaz ere ez erabili horiek sekula.

Lekak lehortzen ari dira.Hostoak horixkatzen eta ximeltzen.Zer egin dezaket?Mila esker zure laguntzagatik.

1 erantzun | Zeuk erantzun
Jakoba Errekondo-ren erantzuna
2025-07-20 15:20

Bi arrazoi izan daitezke. Bata nitrogenodun ongarri gehiegia edo gaindosia. Bestea hezetasun handiegia, lurrean edo inguruko airean. Gehienetan bigarren hau izaten da arazoa. Ureztatzen delako, azpian plastikoa jarri delako edo euria maiz egiten duelako lur azalari lehortzeko tarterik eman gabe. Horrek gaitzak dakartzaten onddoak suspertzen ditu eta horitzea hortik letorke, gaitzetik.

Egun on: Udaberrian konturatu gara ortu barrenean zeuden spirae zuria eta malus apaingarria hil egin direla, ez dakigu nola; eta orain, ortu erdiraino jarri ditugun landara ia guztiak usteldu dira, eta berriak jarrita ere, egun gutxitara usteltzen dira (babarrun, tomate, piper). Zer gertatzen ari ote den ba al dakizu? Erremdiorik ba ote dago? Eskerrik asko.

1 erantzun | Zeuk erantzun
Jakoba Errekondo-ren erantzuna
2025-07-17 12:50

Argazkietan ikusten denez sagarrondoa desbrozadorarekin edo bestelako zerbaitekin ipurdian jo egin da, eta zauri larriak ditu. Zauri horietatik lurreko gaitzak sartzen dira, onddoak eta egurra usteltzen dute. Agian espireari ere antzeko zerbait gertatu zaio. Piperrek ere antzeko itxura dute, lepo aldean azala galdua, hor agian lepoko gaitza sartu da. Nik esango nuke gune horretan hezetasuna oso handia dela eta sufritzen dauden landareek ezin dutela aurrera egin hezetasunak ekarritako onddoen gaitzen eraginez. Irtenbidea hezetasuna kentzea litzateke: itzala kendu, belarrari motz eutsi, lurrazala harrotu, karea eman, drainajea antolatu. Eta desbrozadorarekin kontuz.

Aupa Jakoba Piperrak landatu genituenetik ez dira hasi eta moteldu eta hil dira. Zer egingo dut, eutsi edo berriak landatu?

1 erantzun | Zeuk erantzun
Jakoba Errekondo-ren erantzuna
2025-07-12 18:16

Hil baldin badira berriak jarri beste aukerarik ez duzu. Zergatik hil dira, hori jakin beharko genuke hanka berriz ez sartzeko. Piperra eguzkizale amorratua da. Itzalik ba al du? Beroa gustatzen zaio eta lehorra ere bai. Ez zarete ba ureztatu eta ureztatu ariko? Kontuz horiekin.

Pasa den urtean eta aurten gauza bera gertatu zait. Kuia ondo hasten da, indarrez, baina kuia txikiren bat agertu orduko zimeldu egoten da, ur falta balu bezala, baina ura eman eta eman nabil (pasa gabe) eta ez doa aurrera. Beroarekiko oso sentibera izan daiteke?

1 erantzun | Zeuk erantzun
Jakoba Errekondo-ren erantzuna
2025-07-12 15:45

Hokkaido kuiari jeneralean frantsesezko izena, Potimarron esaten zaio (Cucurbita maxima var. Hokkaido). Nik esango nuke polinizazio arazoa dagoela. Aurten asko ikusten ari garen arazoa. Hori konpontzeko hartu lore arrak, atzean txorten mehe zuzena dutenak eta petaloak kendu eta erdian duen polenez betetako txortenarekin igurtzi lore emeak, atzean kuiatxo txiki bat dakartenak, barruan. Lan hori bi edo hiru egunero errepikatu, lore emeak ez galtzeko.

Kaixo: Azken urteetan lurrean zomorroren bat landareak izorratzen dabilkigula uste dugu. Errukula, uraza, zerba, azalore, brokoliak zulatuta, eta oraingoan piper landare nahiko koxkortuak, baita baina landareren bat ere ihartuta azaldu zaizkigu. Diatomea lurrarekin eutsi ahal izan diogu noizbait, baino, ez erabat. Ez dakigu zer dugun etsai eta horixe jakin nahiko genuke, ea zuek badakizuen? Aldez aurretik, eskerrik asko. Segi ondo.

1 erantzun | Zeuk erantzun
Jakoba Errekondo-ren erantzuna
2025-07-12 18:26

Nik uste dut argazkiko sarraskia egiteko lurreko zomorro bat baino zerbait handiagoa izango dela. Pentsatzen dut gauez ere bisitaren bat egingo zenutela eta bareak eta barraskiloak baztertu. Hostoetako horzkada horiek nabarmenak dira, eta horiek ezean untxi, orkatz edota horrelakoren batean pentsatu. Zuek jakingo duzue hor zer fauna klase dabilen, horrela jan eta baita ipurditik ateratzeko… beste gauza bat da lurpetik mozten badituzte. Horiek har beltzak izan daitezke. Moztutako landarearen ipurdiko lurra miatu behar da, makal mugitzen da eta normalean hortxe harrapatzen da…

Arratsalde on, Azelga landatu nuen maiatzaren erdialdera. Ederki sustraitu zen, nire uste apalean; eta berehala hasi zen hosto berde-berde eta ederrak ematen. Baina ez dalit zer gertatzen den, hostoa egiterako, pikor gorrixka batek hartzen du eta dena ximeldu. Zer gertatu da? Zerozer egin dezaket landarea sendatzeko? Pena handia daukat, ikaragarri polita zegoelako eta ikaragarri gustatzen zaigulako azelga. Eskerrik asko laguntzeagatik Arantxa Ihaben-Basaburua

1 erantzun | Zeuk erantzun
Jakoba Errekondo-ren erantzuna
2025-07-09 12:30

Zerbaren gaitza arrunta da Cercospora onddoak eragina eta zerbaren baztanga esaten zaio. Gori epelak eta hezetasuna dagoenean sortzen da eta kentzen oso zaila da, erraz berritzen baita. Hala ere eraso handiena duten hostoak kendu eta erre. Ondoren azeribuztan ura eta salda bordelesarekin tratatu. Xaboi potasiko eta esne ttantta gutxi batzuk eransteak asko laguntzen du. Tratamendu hori astero errepikatu, batez ere euria edo lanbroa egin aurretik.

Tomate hosto batzuk horixkatzen ari dira eta beste batzuk kiribiltzen.

1 erantzun | Zeuk erantzun
Jakoba Errekondo-ren erantzuna
2025-07-09 12:42

Ez daude gaizki tomate landare horiek, baina badirudi gorrina sartzen hasia dagoela. Hala bada okerrera egingo dute, hostoak belztuz. Orduan tratatu azeribuztan ura eta salda bordelesarekin. Xaboi potasiko ttantta bat ere erantsi. Egun beroetan egin tratamendua, beti arratsaldean. Eta beste gauza bat, tomatean Euskal Herriaren hego-hegoaldean bizi ez badira behintzat, ez ureztatu. Hortik etorria izan daiteke gaitza.

Tipulak moztuta agertzen dira.Pixkanaka desagertzen doaz.Zer izan daiteke?

1 erantzun | Zeuk erantzun
Jakoba Errekondo-ren erantzuna
2025-07-09 12:47

Tipula horiek animaliaren batek jan ditu. Izan daiteke satagina edo antzeko karraskariren bat. Bestetik bareak eta karakolak ere jaten dituzte, ez dute oso gogoko baina tarteka jan dezakete. Egitekoa, ahalik eta azkarren lurretik atera eta lehortu eta jaso. Jaten hasita daudenak azkar jan.

Kaixo! Oraindik garaiz al gabiltza babarruna ereiteko?ze egun lirateke onenak?

1 erantzun | Zeuk erantzun
Jakoba Errekondo-ren erantzuna
2025-07-03 16:22

Normalean ekainaren erdia aldera arte ereiten da. Aurtengo udaberria nola joan den ikusita nik lasai ereingo nuke orain ere. Ez itxaron egun egokiena zein den etortzera. Ahal baduzu gaur bertan erein. Hala ere egun onenak uztailaren 9, 10 eta 11 goiza lirateke.

Kaixo, Zer moduz? Patatarekin lotutako bi galdera ditut: - Goizeko patata jasotzeko egunik onenak noiz dira? Jaso eta leku fresko batean utziz gero ondo mantentzen al da? - Patataren hainbat landarek pisu gehiegi hartu dute eta erori egin zaizkit lurrera. Altxatzen saiatuko naiz lurrarekin menditxoa eginez edo fruitua berdin emango du horrela? Mila esker! Mila esker!

1 erantzun | Zeuk erantzun
Jakoba Errekondo-ren erantzuna
2025-07-01 18:03

Goizeko patata, goiz egiten delako eta samurra dagoelarik jateko egiten delako esaten zaio. Samurtasun horretan baliatuko ez baduzu jasotzeko bestea bezalaxe tratatu: zarbak ihartzean atera, eguzkitan ondo lehortu, lur arrastoak kendu eta hotza, iluna eta ondo haizeberritzen den toki batean jaso.

Ez da harritzekoa patataren zarba berdea makurtzea. Berezko joera du. Horrek adierazten du zikloaren amaierara iristen ari dela. Aleak berdin emango ditu eta aurrekoan esandako gobernu bera eman, adar horiek ihartzen denean.

Jasotzeko egun egokienei buruz, helburua irautea bada ilbeheran jasotzea komeni da, eta onena sustrai eguna litzateke. Uztaila honetan 1, 2 eta 7 goiza eta gero 29, 30, 31 eta abuztuaren 1 goiza.

Kaixo Jakoba, betidanik porruak ladatu izan ditut eta Portu ederrak lortu ditut bainaasken aldiontan Porruen zuringoan har txikitxoak izaten ditut gainera landarea bihurritxen ditu Ioniz ez dut arozorik izan baina asken urteetan har gainezka izaten ditut , garbitzen ditut jateko baina gero naska asko ematen dit ta noski niretzako ez balldin badira ez ditut oparituko ,beraz,kompoz bihurtzen ditt. Zer egin dezaket arazo hau konpontzeko,Mila esker

1 erantzun | Zeuk erantzun
Jakoba Errekondo-ren erantzuna
2025-07-01 18:11

Porruaren harra esaten diogu orokorrean. Hala ere porrua barruti jaten duen harra eta kanpotik zulatu eta kizkurtzen duena bereizi beharko genituzke. Lehena aspalditik dugu gure porru sailetan; Acrolepiopsis assectella sitsaren harrak porrua barru-barrutik zulatzen du goitik behera. Bestea kanpoan dabilen euli batek, Phytomyza gymnostoma, jartzen duen arrautzatik sortzen den harra da. Azken hau ikaragarri ugaldu da azken urte hauetan, eta zure deskripzioaren arabera bera dela esango nuke. Hostoak kizkurtu eta makurtu egiten dira. Porruaren azalean koxkor txiki gorri batzuk agertzen dira, negua pasatzeko harrak eratzen duen pupa da, negua pasatzera lurrera eroriko dena. Hortik sortuko da hurrengo urtean euli berria. Porrua bezala, tipulak eta baratxuria ere erasotzen ditu.

 

Oso zaila da honi aurre egitea. Hasteko azken urteetan porrurik izan ez den sailean jarri landarea. Hasiera-hasieratik intsektuei aurre egiteko tratamentua egin: xaboi potasikoa, Bacyllus thuringiensis eta Neem. Hori zortzi-hamar egunetik behin eman, porruak ondo-ondo bustiz. Bestea eta eraginkorrena euliari igarotzen utziko ez dion sarea jartzea da. Sarearen begiak 0’8 mm baino txikiagoa izan behar du eta nahikoa altu jarri behar da. Hostoaren muturra ukitzen badu saretik barrena jarri bai dezake arrautza euliak. Landatzean jartzea da onena, hasiera hasieran.

 

Porruak ateratakoan kontuz non uzten diren hondakinak, hor izango baitira pupak. Oiloei eman edo erre.

Kaixo! baratzeko eremu batean oso lur buztintsua dut, separatzen zaila. Patata daukat orain baina segituan kenduko dut eta lurraren kalitatea hobetzeko ongarritu egin nahi dut. Baratzeko landare hondakinekin egindako pil bat dut ixkin batean eta hori aprobetxatzerik dudan galdetu nahi nizun, nahiz eta ez dagoen ondo ondua. Argazkia bidaltzen dizut. Asmoa hori bota dagoen bezela (galbahetik pasa gabe) eta ondoren patata landarearekin tapatuta uztea da. Ea zer moduz ikusten duzun. Eskerrik asko aldez aurretik!

1 erantzun | Zeuk erantzun
Jakoba Errekondo-ren erantzuna
2025-07-03 12:44

Luar edo konpost hori ondo dago lurrari emateko, lur ustela esaten zaio. Hala ere egokiena bahetik pasatzea da eta material handitxoak berriko luar pilara bota, hurrengo udazkenera arte utzita ederki desegingo dira. Lur horretan egin nahi duzunaren arabera patata zarbekin estalita uztea ona da, baina egokiena litzateke zarba horiek ere hondakin pilara bota eta hurrengo udazkenean luar bihurtuta erabiltzea.

Azenario eta baina aziak noiz ereiten dira, ilbera edo ilgoran. Eskerrikasko

1 erantzun | Zeuk erantzun
Jakoba Errekondo-ren erantzuna
2025-07-20 15:47

Biodinamikoan lan egiten dutenek diote ereintza lanak denak ilgoran egin behar direla. Nahi baduzu prueba egin eta emaitzak neurtu zenbat kilo batean eta bestean.

Noiz erein behar da daikon arbia? Eta nola komeni da lurra prestatzea?

2 erantzun | Zeuk erantzun
Jakoba Errekondo-ren erantzuna
2025-06-27 16:36

Bi ereiaro ditu Daikonak. Bata udaberrian da, martxoan eta apirilean. Bestea udan, ekainaren erditik irailaren erdira arte. Lurra prestatzeari dagokionez, sustrai sakonak ematen dituenez ez du nitrogenodun ongarriketa berezirik. Lur harroak bai maite ditu; horretarako ongarri organiko ondo heldua eman, 2-3 kilo/m2, eta lurra oso azidoa bada kare pixka bat ere eman 75-100 gr/m2.

Jakoba Errekondo-ren erantzuna
2025-06-27 16:37

Bi ereiaro ditu Daikonak. Bata udaberrian da, martxoan eta apirilean. Bestea udan, ekainaren erditik irailaren erdira arte. Lurra prestatzeari dagokionez, sustrai sakonak ematen dituenez ez du nitrogenodun ongarriketa berezirik. Lur harroak bai maite ditu; horretarako ongarri organiko ondo heldua eman, 2-3 kilo/m2, eta lurra oso azidoa bada kare pixka bat ere eman 75-100 gr/m2.

Aupa. Baña hostoak irudian ikusten diren moduan daude. Zer izan leike? Nola eman horri buelta?

1 erantzun | Zeuk erantzun
Jakoba Errekondo-ren erantzuna
2025-06-26 10:31

Bi arrazoi ikusten ditut hostoak horrela horitzeko. Lehena, ongarri gehiegi izatea, horrek lekadunetan arazoak ekartzen ditu eta ahuldu. Bigarrena, hezetasun handia. Ibai eta erreka ondoko erriberetan aurten asko ikusten ari da arazo hau, euri ugari egin duenez ura lur azaletik hurbil baitago. Bien konbinazioa ere izan daiteke gaitzaren iturria. Buelta ematea ez da erraza, ahal duzun neurrian lurra harrotu eta lehortu, itzalik baldin badu kentu eta abar. Karea emateak ere lagundu dezake; lehen karerik izan ez badu 200 gr/m2 eta izan badu erdia. Lekadunak egin behar dituzun lekua hezea bada karea urtero eman.

Kipulak gaitzak jota dagoz. Kaldo bordelesagaz tratatu nebazan, baina alperrik. Barriro egiteko asmoa daukat. Pentsatu dogu ere zapaltzea gaitzak kipula burua ez joteko edo kaltea gitxituteko. Zer deritzozu?

1 erantzun | Zeuk erantzun
Jakoba Errekondo-ren erantzuna
2025-06-23 11:46

Gaitza sartu bada denean dagoela pentsatu behar dugu. Tratatu saldarekin eta gehitu azeribuztan ura eta gatz pittin bat (15 litroko kafe goilarakadatxo txiki bat). Saldaren etiketak agintzen duen seguritate tartea pasatakoan zuzenean atera eta ondo-ondo lehortu eguzkitan. Gero toki lehor, ilun eta ondo haizeberritzen den batean jaso, elkar ukitzen ez direlarik.  

Kaixo Jakoba! Nerea galdera bainak eta porruei buruzkoa da.ze egun den egokiena ilgora honetan baina ereiteko,eta beste galdera....portuaria,aldatzeko unean,komeni den,edo on egiten dihoen,erroilan bertan ximaur zaharra botatzea? Besterik gabe,zure erantzunaren zai geratzen naiz.agur bat,eta eskerrikasko!

1 erantzun | Zeuk erantzun
Jakoba Errekondo-ren erantzuna
2025-06-16 22:05

Lekak ereiteko egun onenak ilgora eta fruitu egunak dira. Ilgoran sartuta gara eta 24 arte luzatuko da. Fruitu egunak 21 eta 22 izango dira.

Porrua landatzerakoan onena simaur edo luar zaharra lurrari nahasita izatea da. Ez badu denborarik eman zuloan bota daiteke, baina zaharra izan behar du. Karea ere gustuko du porruak. Lehen bota gabea bada, gero landatu eta gero ere ilada artean ere jarri daiteke lurrazalean.

Aupa jokoba zelan? Galdera bat egin nahidotzut nire ortun hauxe bedarra da urteten pilo bat. Nire amumak eta amak muitxi deitzen diote zer dakizu honi buruz? Nola kendu dezaket??

2 erantzun | Zeuk erantzun
Jakoba Errekondo-ren erantzuna
2025-06-24 16:40

Belar hau larre belardietan oso zabaldua da eta hortik ortura erraz egiten du. Ildapizar, atso-herio, atso-mutur, kondera eta arrosario-belar behintzat esaten zaio, gaur zurekin “muitxa” ikasi dugu. Non esaten diozue horrela? Bestetik, ez da oso zaila belar hori erabat kentzea, baina etengabe egurra eman behar diozu. Nahikoa da arrosario horietako ale bat geratzea, erraz zabalduko da berriro. Pazientzia eta aitzurra dantzatzea, horiek behar dira.

Jakoba Errekondo-ren erantzuna
2025-06-24 16:44

Belar hau larre belardietan oso zabaldua da eta hortik ortura erraz egiten du. Ildapizar, atso-herio, atso-mutur, kondera eta arrosario-belar behintzat esaten zaio, gaur zurekin “muitxa” ikasi dugu. Non esaten diozue horrela? Bestetik, ez da oso zaila belar hori erabat kentzea, baina etengabe egurra eman behar diozu. Nahikoa da arrosario horietako ale bat geratzea, erraz zabalduko da berriro. Pazientzia eta aitzurra dantzatzea, horiek behar dira.

Aspalditik dauzkagu esparragoak baratzean, berdetan hartzeko. Noiz hartzen hasi argi daukagu, jakina, baina noiz utzi behar zaio hartzeari? Guk ekainaren hasiera hartu dugu mugatzat, baina luzatu ahal da hartzeko tartea?

1 erantzun | Zeuk erantzun
Jakoba Errekondo-ren erantzuna
2025-06-09 12:01

Zainzuria maiatzaren amaiera arte Bildu ohi da. Gure etxean, adibidez, urtebetetze bat dugu ekainaren 2an eta egun horretan jaten ditugu azkenak.  

Kaixo!! Zein egun da ona patata lurretik ateratzeko ekainean??

1 erantzun | Zeuk erantzun
Jakoba Errekondo-ren erantzuna
2025-06-02 11:36

            Patata atera eta jasotzeko ahalik eta ondoen irauteko bada ilbeheran ateratzea komeni da, eta ahal bada sustrai egunean. Ekaineko lehen ilbeheran sartuta gaude eta 11 arte luzatuko da, gero etorriko da amaiera aldekoa 25ean hasi eta uztailaren 8 artekoa izango dena. Sustrai egunak ekainaren 4, 5, 6 eta uztailaren 1 arratsaldea, 2 eta 7 goiza izango dira. Atera eta azkar jateko bada ilgoran atera ekainaren 9tik 22 eguerdira, eta egun bereziki onak 12, 13, 21 eta 22 goiza izango dira.

Kaixo! Tomateak ,uste dot onddoak dituela.berotegian daz. Irtenbiderik bai? Eskerrikasko

1 erantzun | Zeuk erantzun
Jakoba Errekondo-ren erantzuna
2025-06-01 11:53

Argazkitik ezin dizut garbi esan zer den. Lehen lizun antzeko zuri bat izan badu zurina izan daiteke. Hala ere aukera handiena gorrina izatearena da. Gorrinak gogor erasotzen du tomateaeta azaldu ahala tratau behar da, gainontzean aldamenekoetara azkar salto egingo du. Ureztatzen baduzu inoiz ez da landarea ez da busti behar. Bestetik negutegia ondo aireberritu, pilatutako hezetasuna kanporatzeko. Tratatu ahalik eta azkarren: azeribuztan ura, kobrea eta azufre pixka bat. Landareak okerrera egiten badu, atera eta erre, besteak salbatzeko.

Egunon Yakoba Baratzan neguan tipula euki det plastikoakin eta kentzean azpian txingurri kabia zegoen eta orain zabaltzen ari zaizkit, zer egin dezaket txingurriekin bukatzeko? Eskerrikasko

1 erantzun | Zeuk erantzun
Jakoba Errekondo-ren erantzuna
2025-05-28 19:50

Landareetako inurriak ezabatzeko irtenbide natural bat da ondorengo hau.

Nahastu 10 ml ozpin zuri litro 1 uretan eta ontzi-garbigailu xaboia tanta batzuekin.

Ihinztatu intsektuetan, ukitu ahala berehala hilko dira. Errepikatu prozesua inurriak ezabatu arte.

Kaixo! Aurten nere inguruan daneri ai naiz entzuten kipulak pinuen gaixotasuna dakala.. zerbaitx eitxerik dao? Milesker

1 erantzun | Zeuk erantzun
Jakoba Errekondo-ren erantzuna
2025-05-28 11:20

Ez dut ulertzen galdera. Zer sintomak ditu zure tipulak?

gora