Asteroko buletina
Ilbeltza pasatzen bada ilxuri, ardiak haziko du axuri.

“Fruituak erosi beharrean etxaldean biltzera geroz eta bezero gehiago dator”

Duela lau bat urtetik Kanboko Biperduna etxaldean ari da lanean Anthony Uranga gaztea, barazkiak eta euskal piperrak ekoizten. Orain, baina, proiektu propioa du eskuartean: 2.000 ahabiondo landatuko ditu Biperdunatik hurbil dagoen Arkaitz baserriko lursailean, eta landareak fruitua ematen hasten direnean bildu eta saldu beharrean, bezeroak beraiek izanen dira bilketa tokian bertan eginen dutenak. Funtzionatzeko modu berezi horrez gehiago jakiteko, elkarrizketa egin diogu gazteari.

Garazi Zabaleta
Garazi Zabaleta

2016tik ARGIAn astero esperientzia baten berri ematen du.


2023ko urtarrilaren 26a

Nondik nora sortu zaizu ahabiak landatzeko eta modu horretan saltzeko ideia?

Hemen bazen lehenagotik Xixtaberri izeneko baserria, eta horra ahabiak jasotzera joan zitezkeen bezeroak. Bada, justu pareko lursailean instalatuko naiz ni, fruitu kopurua handitzeko asmoz. Izan ere, eskaria urtetik urtera handiagoa ari da izaten, geroz eta jende gehiago dator fruituak bertatik jasotzera.

Nola funtzionatzen du bilketak eta erosketak?

Bezeroak eurak datoz euren eskuekin fruituak jasotzera; modu horretan, prezio hobean eskura ditzakete, eta aldi berean, naturan tarte atsegin bat pasatzeko aukera ere badute, lagunekin edo familiarekin. Behin bezeroak behar duen kantitatea bildu duenean, pisatu eta pisuaren arabera ordaintzen du. Momentu honetan, adibidez, ahabi kiloa 6,50 euro ordaintzen dituzte.

Zergatik erabaki duzu modu horretan antolatzea?

Bezeroek produktua merkeago eskuratzeaz gain, niri ere bilketako lan karga eta ordu asko ekiditen dizkidalako. Guztiok ateratzen gara irabazle, bezeroak nahiz laborariak.

Permakulturan egiten duzu lan. Zer esan nahi du horrek, eta zergatik horrela?

Lurra landu gabeko nekazaritza da permakultura, lurra babesten duena, eta lurra bezala, baita bertako zizare eta organismoak ere. Urtero, landare bakoitzaren oina lastoz estaltzen dut lurra elikatzeko, eta horrek, gainera, ura mantentzeko ere balio du, ebaporazio handiegiak ekiditen dituelako. Azkenean, modu agroekologikoan ekoizteko metodo naturala da, eta ebidenteak dira biologikoan eta permakulturan ekoiztearen onurak.

Proiektua bultzatzeko diru-bilketa kanpaina abian duzu. Zer moduz doa?

Miimosa plataformaren bidez egin dugu kanpaina, eta honezkero ezarritako lehen helburua eskuratu dugu, baina espero dut hemendik urtarrilaren 31ra bitartean bigarren helburua ere –7.000 euro– eskuratzea. Momentuz, erantzun oso positiboa ari naiz izaten, jendeak gustuko du ideia.

Noiz aurreikusten duzu ahabi bilketekin hastea?

Arkaitzeko lursailean lehenbiziko bilketak hemendik hiruzpalau urtera izanen dira, baina hori baino lehen, Biperduna etxaldean baditugu ehun bat landare honezkero, ekainean eta uztailean bilketak egiteko prest daudenak.

 

Baratze kolektiboa Maulen, harreman sozialak ereiteko
2024-12-16 | Garazi Zabaleta
Herritarrak elkarren artean saretzea eta bizitza sozialerako espazioak bultzatzea da Xiberoko Kolektiboa elkartearen lan ildoetako bat. Bide horretan, baratze kolektiboa sortzeko aukera suertatu zitzaien 2020an... (+)
8.000 sagar zuku litro ekoitziak, 900 biztanleko herrian
2024-12-15 | Garazi Zabaleta
“Aterako dut sagar zuku bat?”. Galdera horrekin hasi da Barrundiako Ekonomatoko kide Koldo Lopez Borobia, Susana Lopez de Ullibarri eta Santi Txintxurretarekin izandako elkarrizketa. Sagar... (+)
Aurrekoen jakintza eta makrobiotika uztartuta sortutako ogia
2024-12-09 | Garazi Zabaleta
Arrasateko Beroña auzoan dago kokatuta Xabi Abasolo Etxabek eta Naiara Uriarte Remediosek bultzatutako Errastiko Ogia proiektua. Bakoitza bere bidetik iritsi ziren okintzaren mundura, baina eredu... (+)
“Mugimendua kriminalizatu eta aurrekari bat jarri nahi dute epaiketa honekin, hori oso larria da”
2024-11-27 | Garazi Zabaleta
Lekarozko Aroztegia makroproiektu urbanistikoaren aurkako zazpi ekintzaile epaitegietara bidali ditu Palacio de Arozteguia S.L enpresak. 56.000 euroko isunak eta, guztira, 20 urteko kartzela zigorra eskatu... (+)
Gaztainadiak eta gaztainaren kultura protagonista
2024-11-25 | Garazi Zabaleta
Nafarroako beste zenbait herritan bezala, duela lauzpabost urte hasi ziren Basaburuan gaztainondoen inguruko lanketarekin. “Bertako gaztain barietateei lotutako ikerketa abiatu zuen Nafarroako Gobernuak, eta orduan... (+)
Asteroko buletina

EMAN HARTURAKO:

Zirkuitu ibilbidea 2, Industrialdea 15
20160 Lasarte-Oria. Gipuzkoa. Euskal Herria
bizibaratzea@bizibaratzea.eus
+34 943371545

Bidelagun

Fede Pacha&Co
gora