Eguzkiak erretzen badu urtarrila, oazi laster zakuaren bila

Ahabi ekologikoak Anbotopetik

Aramaioko Beñat Ibarguren Arrizabalaga da Larrinbarri ahabi ekologikoak ekoizteko proiektuaren bultzatzailea, eta 2012tik ari da Anbotopeko bere lursailetan fruitu gorri landareak eredu ekologikoan lantzen. “Lagun batek eta biok sortu genuen proiektua, hasiera batean, Kantabriako enpresa batentzat lan egiteko, baina duela hiru urtetik gure kontura ari gara lanean”, azaldu du Ibargurenek. Gaur egun bera da proiektuko kide bakarra.

Garazi Zabaleta
Garazi Zabaleta

2016tik ARGIAn astero esperientzia baten berri ematen du.


2025eko uztailaren 07a
Mundu bizigarriago bat eta bizitza gozagarriago bat egunero lantzen dugunon komunitateak eusten dugu Bizi Baratzea. Horregatik jartzen ditugu sarean eduki denak libre, Lurrari begiratzen eta entzuten diogunak gero eta gehiago izan gaitezen. Batu komunitatera. EGIN BIZI BARATZEAKOA.

Egitasmoaren bi bultzatzaileak baserrian jaioak ziren eta bazuten harremana lehen sektorearekin, baina ahabien ekoizpena berria zen bientzat. “Lagun batek aipatu zigun nola hasi zen entzuten elikagai oso onuragarriak zirela ahabiak eta etorkizunera begira aukera on bat izan zitezkeela”, dio.

Horrela, Kantabriako ahabi-ekoizpen proiektu batekin harremanetan jarri ziren, lan nola egiten zuten ikasi zuten, eta Aramaion landatu zituzten bi hektarea. “Kantabrian denetik egiten zuten, ekologikoan eta konbentzionalean, baina guk hasieratik argi genuen ekologikoan egin nahi genuela lan, elikagai naturala nahi genuelako eta ekologikoa izateak produktuari balio gehigarria ematen diolako ere bai”.

Ahabiak bere horretan, freskoan nahiz izoztuta saltzen dituzte, baina eraldaketak ere egiten dituzte, zukua eta marmelada: “Kuartangoko Ekotarriko obratzaile txikian egiten ditugu eraldaketak: zukua, marmelada azukre barik eta azukrearekin, eta izoztutako ahabiak bost kiloko formatuan”. Ahabia jendeak asko estimatzen duen produktua dela dio aramaioarrak, gauza nahiko berritzailea delako, agian. Baina ekoizpenak lan handia duela dio, “gogo handiarekin hartu beharreko zerbait” dela.

Bisita gidatuak lursailetan

Berriki, ekoizpenean bisita gidatuak antolatzeari ekin dio Ibargurenek. “Jendeari gustatzen zaio esperientzia moduan bisitak egitea, ikustea zer egiten dugun, lan nola egiten den, zein produktu ditugun…”. Bisitariak zuzenean ahabiak biltzen aritzen dira lursailean, eta horretan ari direla ematen dizkie Ibargurenek azalpenak, tokian bertan. Eta, noski, bisitaren ondoren dastaketarako aukera ere izaten dute hurbildutakoek.

Zuzeneko salmenta lehenesten du ekoizleak eta batik bat inguruko denda txikietan banatzen du produktua. “Aramaio inguruan, Arrasaten, Bergaran, Gasteizen, Durangon… inguru guztian egiten dut banaketa”, dio.

30 urte eta gero zer?
2025-07-06 | Garazi Zabaleta
1994an altxatu zituzten lehen haize errotak Nafarroan, Erreniegako parke eolikoan, Iruñetik gertu. Segidan etorri ziren beste asko: Arizko parkea Leitzan eta Berueten, Izkokoa Irunberri inguruan,... (+)
Auzolan praktikak herriko nekazari eta abeltzainekin
2025-06-30 | Garazi Zabaleta
Burujabetzan sakontzeko egitasmoa da Oiartzun Burujabe proiektua, udalaren, herriko ehun ekonomikoaren eta herritarren artean bultzatu dutena. “Oiartzungo herritarrek bertako baliabideak eta produktuak, bertan ekoizten dena... (+)
Bertako ahuntz arrazaren txorizoak
2025-06-23 | Garazi Zabaleta
David de Blasek abiatutako proiektua da Azpigorri Ahuntz Txorizoak, eta izenak argi uzten duenez, azpigorri arrazako ahuntzekin ari da lanean. “Urteetan industrian aritu nintzen lanean,... (+)
“Bizirik dagoen landarea duzu ahoan ernamuin bat jatean”
2025-06-16 | Garazi Zabaleta
Hamabost urte baino gehiago daramatza martxan Bizkaiko Kimuak ernamuinduen proiektuak, baina hasierako bultzatzaileak erretiratu dira eta erreleboa hartu berri dute Mikel Landa Luzarragak eta Asier... (+)
gora