Asteroko buletina
Eguberri argitsu, ogia gero lastotsu

Basque Culinary Center, Arabako Guardian ere

Edariak eta Ardoa (EDA) Drinks & Wine Campusak bigarren egoitza bat izango du Arabako Errioxan, Gasteizkoarekin batera. EDA Basque Culinary Centerrek “garatu eta gidatutako” proiektua da, Eusko Jaurlaritzak eta Arabako Foru Aldundiak sustatu dute. “EDAk Araba munduko ardoaren eskualde handien mailan kokatu nahi du”, diote campusaren sustatzaileek.


2023ko azaroaren 29a
Argazkia: irekia.eus

Asteartean aurkeztu dute proiektua Guardian bertan, sektoreko, eskualdeko eta instituzioetako ordezkariekin. Proiektuak Arbako aldundiaren eta Jaurlaritzaren laguntza du, eta Guardian izan dira, besteak beste Arantxa Tapia Ekonomiaren Garapen, Jasangarritasun eta Ingurumen sailburua eta Ramiro González Arabako ahaldun nagusia.

Jaurlaritzaren irekia.eus webgunean irakurri daitekeenez, Guardiako EDAren egoitzak “proiektua indartuko du Vitoria?Gasteizko egoitzarekin batera, sinergiak batuko dituzte ardoaren eta edarien balio?katearen alde, unibertsitate?prestakuntzaren, ikerketaren, berrikuntzaren eta ekintzailetzarako laguntzaren bidez”.

Guardiako 3.900 metro koadroko lursail batean 2.500 metro koadroko eraikina altxatzea da asmoa. Eraikina 2026rako aurreikusi dute, eta iragarri nazioarteko lehiaketa bat abiatuko dela eraikina hautatzeko, “Arabako Errioxan higiezin sinbolikoak eraiki dituzten upategi ugarien ildotik".

Mundu mailan erreferente

“EDAk Araba munduko ardoaren eskualde handien mailan kokatu nahi du, hala nola Bordele, Napa edo Adelaida, baita leku horietan dauden goi?mailako unibertsitate eta zentro espezializatuei dagokienez ere”, diote proiektuaren sustatzaileek.

Alea-k aurkezpenera bertaratu ziren hainbat ordezkariren hitzak jaso ditu. "Arabarentzat eta Euskadi osoarentzat aitzindaria eta estrategikoa den proiektu bat” da EDA, Tapiaren arabera. “Arabako Errioxa munduko ardogintza izendapenen artean” kokatzea da helburua, Gonzaloren esanetan. “EDAren konpromisoa da mahastizaintzako eta ardogintzako industrian berrikuntza, ekintzailetza eta jasangarritasuna bultzatzea”, adierazi du Joxe Mari Aizega Basque Culinary Centerreko zuzendariak.

“Borondatezko metodoak bere topea du, eta tope horrekin ezinezkoa da araudia ere betetzea”
Atez atekoa oinarri, Arabako Errioxako Kuadrillan Kripan eta Eltziego herriek Araba osoko daturik onenak dituzte hondakinen gaikako bilketan eta horien birziklapenean, eta Europak ezarritako gutxienekoetara... (+)
Arabako Aldundiak Solariaren hiru parke fotovoltaikoren aurkako alegazioak aurkeztu ditu
Solaria enpresaren Zierbena 2, 3 eta 4 proiektuak lurraldean luketen eragina “onartezina” dela diote aldundiaren txostenek. Jaurlaritzak hartuko du azken erabakia, behin alegazio epea amaituta.... (+)
Arabako ardogintza: txikitasuna aldarri, eredu aldaketa bultzatzen
Arabako Mahats-bilketaren Jaiaren XXIX. edizioa ospatu dute Moredan, igandean. Egun batzuk lehenago, ABRA Arabako Errioxako Upategien Elkarteak agerraldia egin zuen, Arabako ardogintzak bizi duen “krisi... (+)
“'Far West'-ean gaude: heltzen lehena den enpresak lurrak hartu eta nahi duena egiten du”
Solaria multinazionalak 100 hektareako parke fotovoltaikoa eta eskualdea zeharkatuko lukeen Oso Goi Tentsioko Linea eraiki nahi ditu Arabako Gorbeialdean. Herritarrak aurka antolatu dira eta ekimen... (+)
Traktoreek trafiko eragozpen handiak sortu dituzte Araban eta Nafarroan
Nafarroan 800 traktore inguru mobilizatu dira sindikatuetatik kanpo, eta Iruñerrian eta Erriberan sortu dituzte trafiko arazoak nagusiki. Araban, herrialde osoko 500 traktorek bat egin dute... (+)
Asteroko buletina

EMAN HARTURAKO:

Zirkuitu ibilbidea 2, Industrialdea 15
20160 Lasarte-Oria. Gipuzkoa. Euskal Herria
bizibaratzea@bizibaratzea.eus
+34 943371545

Bidelagun

Fede Pacha&Co
gora