Asteroko buletina
Lorarik ederrena, maiatzeko antxobia

Produktu energetikoak, ekologikoak eta bertan eginak

Kirol ekimen asko egiten dira Euskal Herrian urte osoan, eta horrelakoetan kirolariek hartu ohi dituzten produktu energetikoetan jarri zuen begia 2019an Xavier Bourlon ziburuarrak: “Emaztea erlezaina da aspalditik, eta berarekin hasi nintzen lanean”. Naturan kirola egiteko ohitura zuen jendeari bideratutako produktuak egiten hastea bururatu zitzaion, etxeko eztia oinarri izanen zutenak. Tartean pandemiak harrapatuta, onartu du nahi baino mantsoago doala proiektua aurrera, baina dagoeneko ari da zenbait produktu ekoizten eta saltzen.

Garazi Zabaleta
Garazi Zabaleta

2016tik ARGIAn astero esperientzia baten berri ematen du.


2023ko uztailaren 17a

“Euskal Herrian eta hurbilean kirola egiten duen jendeari bertako laborariek egindako produktuak eskaintzea zen ideia, errezeta sinple batekin, kimikorik eta enbalatzerik gabe”, azaldu du Bourlonek. Momentuz, haiek ekoiztutako eztia oinarri duten barra energetikoak eta gel-ak ekoizten dituzte. Barrak egiteko almendrak, intxaurrak, oloa, zekalea, abrikotak eta aranak darabiltza, eztiaz gain. Gel-en kasuan, berriz, bi motakoak egiten ditu: eztiarekin eta limoiarekin egindakoa bata; eta eztiarekin, limoiarekin eta jengibrearekin egindakoa bestea.

Dardareko produktuen osagai guztiak ekologikoak dira, eta saiatzen dira horiek hurbiletik ekartzen. Oloa Landetako enpresa bati hartzen diote, eta abrikotak eta aranak, Frantziako Estatuko hego-mendebaldetik dakartzate. Eraldaketa, berriz, Senpereko Hurbil gunean egiten du Bourlonek berak. “Zortzi ekoizleren artean martxan jarri genuen gunea da Hurbil, bertan eraldatzen ditugu gure produktuak, eta salmenta gunea ere badago”, azaldu du.

Kirolarien artean konfiantza irabazteko zailtasunak

Senpereko gunean eta hurbileko kontsumitzaileen elkarte eta dendetan saltzen ditu produktuak batik bat Bourlonek. Espero zuenaren kontra, ordea, kirolarien artean tokia egitea ez da hain erraza izaten ari: “Pentsatzen nuen hurbileko eta kalitatezko produktuok segituan piztuko zutela kirolarien interesa, baina errealitatea da haiek marka konkretuak erabiltzen dituztela gehienetan, eta ohitura horiek aldatzeko beldur direla”. Produktua ezagutzera emateko esfortzu handia egin behar dela dio ekoizleak, eta momentuz, kirol munduko jendeari probatzeko barrak ematen ari da.

“Lehiaketen munduan ari diren horiengana ez gara gehiegi iritsi oraindik, modu lasaiagoan kirola egiten dutenak, naturan ibilbideak egitera ateratzen direnak eta horrelakoak dira barrak erosten dituztenak, batez ere”, dio. Horiekin batera, gurasoak ere ohiko bezero omen ditu ziburuarrak, haurren hamaiketakorako erabiltzen baitituzte produktuok. Proposamen berritzailea eta desberdina da Dardare, betiko formulari buelta bat eman baina betiko eta kalitatezko produktuak oinarri dituena.

Barazki, fruitu eta haragi, dibertsifikazioa ekoizpenaren oinarri
2025-01-13 | Garazi Zabaleta
Itsason (Gipuzkoa) elkarren ondoan dauden bi baserri dira Urteaga eta Urkulegi, duela zenbait urte elkartu eta proiektu bateratua martxan jarri zutenak. “Bi baserriak elkartu eta... (+)
"Balear Uharteetako irla bakoitzean besteetan ez dagoen landare barietate asko dago"
2025-01-12 | Garazi Zabaleta
Oporlekuekin soilik lotuko dituzte askok Balear Uharteak, baina agroekologiaren eta kontsumoaren bueltan mugimendu bizia dute Mallorca irlan: Associació de Varietats Locals de Mallorca (tokiko hazi... (+)
Lehen sektoreko erreleboa bultzatzeko egitasmoa Gipuzkoan
2025-01-06 | Garazi Zabaleta
Urteak daramatza martxan Ipar Euskal Herrian Trebatu elkarteak, laborantzan proiektua abiatu nahi duten pertsonek aurrez trebatzeko aukera izan dezaten. Ipar Euskal Herriko proiektua eredutzat hartuta... (+)
Nekazaritzako elikagaien test gunea Dulantzin
2024-12-23 | Garazi Zabaleta
Gero eta nekazaritzako test gune gehiago ditugu inguruan, hau da, nork bere proiektua martxan jarri aurretik nekazaritzan eta abeltzaintzan trebatzeko guneak. Nafarroako Zunbeltz espazioa eta... (+)
Baratze kolektiboa Maulen, harreman sozialak ereiteko
2024-12-16 | Garazi Zabaleta
Herritarrak elkarren artean saretzea eta bizitza sozialerako espazioak bultzatzea da Xiberoko Kolektiboa elkartearen lan ildoetako bat. Bide horretan, baratze kolektiboa sortzeko aukera suertatu zitzaien 2020an... (+)
Asteroko buletina

EMAN HARTURAKO:

Zirkuitu ibilbidea 2, Industrialdea 15
20160 Lasarte-Oria. Gipuzkoa. Euskal Herria
bizibaratzea@bizibaratzea.eus
+34 943371545

Bidelagun

Fede Pacha&Co
gora