Sasoi guztietan behatzaile izaten saiatu. Baratzeak zuri erakusteko zerbait berria eta zoragarria du egunero

Lurraldeko ogi ekologikoaren balio nutrizionalak aztertu dituzte HoBBea proiektuaren baitan

HoBBea proiektua hiru elkarte hauek elkarlanean egina da: Biharko Lurraren Elkartea (BLE), Biolur eta Hazialdeko. Nekazari-okinaren figura indartu nahi dute HoBBea proiektuaren bidez, eta lurraldeko ogi ekologikoa kontsumitzearen balioak eta onurak ezagutarazi nahi dituzte. Horretarako, hiru topaketa egin dituzte aurten, azkena Arripodasen, ekainaren 13an.


2025eko uztailaren 07a
Arripodasen lantzen dituen antzinako barietateak erakutsi zizkien Fran Iriarte nekazariak.
Mundu bizigarriago bat eta bizitza gozagarriago bat egunero lantzen dugunon komunitateak eusten dugu Bizi Baratzea. Horregatik jartzen ditugu sarean eduki denak libre, Lurrari begiratzen eta entzuten diogunak gero eta gehiago izan gaitezen. Batu komunitatera. EGIN BIZI BARATZEAKOA.

Antzinako gari barietateak berreskuratzeko eta egiteko moduari erreparatzeko, bost galdera lantzen ditu HoBBeak: zer diren gari herrikoiak; nola ekoizten dituzten; landatik ogirako bidean nola ehotzen duten; nola egiten duten ogia eta norentzat egiten duten ogia.

HoBBea proiektuaren baitan, hiru topaketa egin dituzte aurten, azkena ekainaren 13an Arripodasen.

 Aritz Duran / Hazialdeko
Gari batietate zaharrak lantzen dituzte iriartetarren etxaldean

Hamarnaka lagun inguru elkartu ziren Arripodasen eta Hazialdeko elkarteko kide diren Iriarte familiaren etxaldeko gari sailak bisistatu zituzten lehenik. Iriartetarren etxaldean gari barietate zaharrekin egiten dute lan, eta tokira egokitzen direnak hautatzen dituzte. Fran Iriarte nekazariak, “Navarro 101”, “Mocho de Arroniz” eta “Rojo de Burdeos” gari barietateak ereindako sailak erakutsi zizkien, eta azalpenak eman zizkien barietate hauek agronomikoki dituzten ezaugarriez eta laborantza ekologikoko praktikez.

Lola Raigon ogi ekologikoaren balio nutrizionalak azaltzen. Aritz Duran / Hazialdeko
Gari barietate ekologikoen balio nutrizionala aztergai

Gari sailak ikusi ondoren, Arripodaseko elkartean, Lola Raigon ingeniari agronomo eta ikerlariaren solasaldia gozatu zuten. Hasteko, Raigonek egungo krisi ekosozialari erantzuteko agroekologiaren beharra nabarmendu zuen.

Baina bere hitzartzea antzinako gari barietateek eta ale osoko zereal ekologikoek duten balio nutrizionalean zentratu zen. Egindako ikerketetan oinarrituta, adierazi zuen pertsonen osasunarentzat onuragarriak diren hainbat balio dituztela, hala nola bitamina, grasa poliinsaturatu, mineralak eta abar.

Jardunaldiari bukaera eman zioten Nafarroako elikagai eta edari ekologikoz osatutako mahaiaren
bueltan solastuz eta dastatuz.

 Aritz Duran / Hazialdeko
Aurreko bi topaketak

HoBBearen baitan lehen topaketa Jatsun (Behe Nafarroan) maiatzaren 17an egin zuen, Euskal Herrian hazi herrikoien karakterizazioan egiten ari diren lana ezagutzeko.

Bigarrena topaketa Gipuzkoan izan zen, ogi artisau ekologikoaren inguruan, eta begirada ezberdinetatik dituen balioak agerian jarri zituzten. Bertan elkartu ziren ogigintzako eragileak, sukaldariak, nutrizionistak eta osasungintza arloko pertsonak. Baserriko ogi ekologikoaren balio nutrizionalak aletu zituzten Christian Rémésy-k (Nutrizionista eta ogigintzan ikerlaria) eta Myriam Poussou-k (okin profesionala).

Hiru jardunaldiak oso ongi baloratu dituzte Biharko Lurraren Elkartea, Biolur eta Hazialdeko elkarteetako ekoizleek, eta adierazi dute HoBBea proiektuak balio izan diela "nekazari eta okinon jakintza partekatu eta ezagutza berria sortzeko".

Uribarri Jauregiko akanpadan iraganeko borrokak eta egungo nazioartekoak uztartu zituzten
2025-05-27 | Estitxu Eizagirre
Maiatzaren 16tik 18ra EH Bizirik sareak deituta kanpaldia egin berri dute Uribarri Jauregin. Hainbat ekintza, hitzaldi eta tailer egin zituzten bertan. Besteak beste, Lemoizko zentral... (+)
Iazko udako uzta txarretik bildutako irakaspenak
2025-05-25 | Estitxu Eizagirre
Uda da sasoirik oparoena baratzean. bai, behintzat, udaberrian ereintza eta landaketa lanak egin badira. iazko uda ez dadila errepikatu desio dute elikagaiak lurrean eta zeruari... (+)
Antolaketa kolektiboa eta erreleboa aztergai
2025-05-25 | Estitxu Eizagirre
Maiatzaren 10ean Zestoako iraeta auzoan kokatuta dagoen amillubi proiektuan elkartu ziren elikadura burujabetzaren aldeko herritarrak eta laborariak. Udaberriko Festaren bigarren edizio honetan, goizean bi mahai-inguru... (+)
Gipuzkoako Aldundiak laborari ekologikoak diru-laguntza batetik kanpo utzi dituela salatzeko elkarretaratzea egin dute
2025-05-15 | Estitxu Eizagirre
Gaur, maiatzak 15, San Ixidro da, Baserritarren Eguna. Egurra Ta Kandela baserritar ekintzak salatu du ekologikoan lan egiten duten laborariak landutako azalera handitzeko diru-laguntzatik kanpo... (+)
Amasa-Villabonako Udala Premier enpresarekin negoziatzen ari da Amasamendiko herri lurretan bi haize errota jartzeko baldintzak
2025-05-06 | Estitxu Eizagirre
Ander Goikoetxea Amasa-Villabonako zinegotzia da eta EH Bilduko Legebiltzarkidea. Premier ESPF Ipaz Haizea enpresak Amasamendin ezarri nahi dituen bi haize erroten orain arteko prozesua nola... (+)
gora