Astelehenero 8:00etan zure epostan
Biolur laborantza ekologikoaren aldeko elkarteak frutazaintza sustatu nahi du eta horretarako egun-pasa ederra antolatu du uztailaren 29rako; hiru proiektu ezagutuko dituzte bertatik bertara: Erroak mintegia Ahatsan (Nafarroa Beherea), Kibbi Sat Donezteben (Nafarroa) eta Ainitzako mintegi-baso jangarria Etxalarren (Nafarroa).
Uztailaren 29an, asteartea, frutazaintza ekologikoaz ikasteko aukera ederra dute gaian interesa duten herritarrek, Biolur elkartearen eskutik.
Txangoa 9:00etan Nafarroa Behereko Ahatsa herrian hasiko dute, Erroak mintegian. Mahaño Lanathoua gazteak darama mintegi ekologiko hau eta Garazi Zabaleta kazetariak honela azaldua du ARGIAn proiektu honen sorrera 2017an: "'Hasieran asmoa ez zen horretatik ekonomia bat sortzea, gure buruaskitasunerako bidean pausoak ematea baizik', gogoratu du laborariak. Baina, landaketekin hasi zenean ohartu zen arbolak urrunetik ekarri behar zituela, Frantziako Estatuko iparraldetik edo beste zenbait tokitatik. Orduan bururatu zitzaion, interesgarria litzatekeela hutsune hori bete eta bere mintegi ekologikoa abian jartzea. Erroak landaretegia da horren emaitza".
Erroak mintegia ikusi ostean, 11:00 aldera, Izpegiko lepotik Malerrekara joango dira eta Donezteben zain izango dituzte Kibbi Sat proiektuan kiwi ekologikoa ekoizten duten Lander Sagaseta eta Maite Urroz kideak. 2008tik ari den proiektu hau ere kontatua du Garazi Zabaletak, artikulu honetan. Honela azaldu zituen hastapenak Sagasetak: "Hasieran merkatuari begira hasi ginen ekologikoan ekoizten, merkatu konbentzionalean fruta txikia ez delako behar bezala baloratzen. Baina, urteotan konbentzitu naiz eredu ekologikoa dela ekoizteko modu interesgarriena, nabari da onura lurrean eta zuhaitzetan".
Eguerdian tartea hartuko dute elkarrekin bazkaltzeko. Bakoitzak etxetik zerbait eramateko deia egin du Biolurrek.
Arratsaldean, 16:00etarako Etxalarko mintegi-baso jangarrian izango dira, proiektu honen sortzaile diren Audrey Hoc eta Aimar Rodriguezen azalpenak jasotzeko. Hoc Egonarria saioan elkarrizketatu zuen Eli Pagolak, bi kideek Biriatuko udalarekin abian duten proiektuari buruz: herrian fruta arbolak eta zuhaixkak sartzen ari dira, elikadura burujabetza hirian sustatzeko. Biriatun urtero antolatzen duten Arbolaren besta ere ezaguna da, eta Garazi Zabaletak artikulu honetan kontatua du mintegi txikien elkargune izan nahi duen besta horren berri.
Txangoan izena emateko deia zabaldu du Biolur elkarteak: horretarako, mezua idatzi daiteke biolur@biolur.eus helbide elektronikora edo deitu (0034) 943 76 14 47 zenbakira uztailak 27 baino lehen.
Egunean bertan kotxeak antolatzeko bi elkargune proposatu dituzte: batetik Etxalargo Benta; eta bestetik Irungo Zaisa poligonoan dagoen ETH hotela. Izena ematerakoan adierazi behar du norberak nora joango den.
Bixiten gastua Biolur elkarteak bere gain hartu duela jakinarazi du, Cederna-Garalurrekin elkarlanean antolatuta, eta herritarrei dei egin die proiektuak bertatik ezagutzeko eta jakintzak partekatzeko aukera baliatu dezaten.
EMAN HARTURAKO:
Zirkuitu ibilbidea 2, Industrialdea 15
20160 Lasarte-Oria. Gipuzkoa. Euskal Herria
bizibaratzea@bizibaratzea.eus
+34 943371545