Asteroko buletina
Lantxerra (lanbroa) martxoan noraino, apirilean elurra haraino.

Propoliz ondutako izokina egiten ikasi nahi?

Erlezaintza dastatzeko hona errezeta: propoliz ondutako izokina pipermin eztiaz eta limoi erre kremaz.

Mattin Jauregi
Mattin Jauregi

Balerdipeko erleak proiektuko kidea

Inaxio Arin
Inaxio Arin

Balerdipeko erleak proiektuko kidea


2023ko abuztuaren 21a

Erlezainak garela esaten dugunero, erantzun bera, eztia. Eztia egiten duzu edo eztirik gelditzen al zaizu? Estereotipo hutsean erorita, erlezaina=eztia.

Zorionez, erlezaintza hau baina gehiago da. Ziklo bat, neguko geldialditik udazken bitarteko zikloa. Ziklo horretan naturak eragina du, erlea eta naturaren arteko sinergiari esker beste hainbat produktu ere ekoizten baititu erleak: loreetatik eztia eta polen freskoa; landareetatik erretxina, propolia; erlearen sabelaldetik argizaria; erle gaztearen buruko guruinetatik, erregina-jelea eta bere eztenetik, apitoxina.

Produktu guztiek dituzte milaka erabilera, baina erlezaintza betidanik izan da oso tradizionala eta baita hauen erabilera ere: eztia jateko eta besteak botika egiteko. Baina zergatik mugatu soilik erabilera hauetara? Horixe da gure erronka, tradizioa mantendu baina lorik hartu gabe, erlauntzatik ateratako produktuei erabilera berriak ematea, bereziki gastronomiaren ikuspuntutik. Horregatik, gaur sukaldean sartuko gara.

Gaurko errezeta: Propoliz ondutako izokina limoi erre krema eta pipermin eztiarekin.

Osagaiak

Izokin ondua egiteko:

- Izokina 250 gr

- Gatza 300 gr

- Azukrea 150 gr

- Ezamihilua

- Propoli estraktua 15 ml

Limoi krema egiteko:

- Limoiak 3

Pipermin eztia egiteko:

- Piper lehorra 1

- Eztia 50 gr

Nola prestatu

Hasteko, ontzi batean gatza, azukrea eta ezamihilua nahastuko ditugu. Ondoren, ontzi zabal batean azukre eta gatzaren nahasketa erdia zabalduko dugu. Izokin puska propoli estraktuarekin igurtziko dugu eta ondoren gazta eta azukre nahasketaren gainean jarriko dugu. Nahasketaren beste erdia gainetik bota izokina ondo estali arte. Hozkailuan mantentu 24 orduz.

Limoi krema egiteko: labea 200ºC-tan berotuko dugu eta ondoren limoiak zilar paperean estalita labean sartuko ditugu eta 90 minutuan izango ditugu bertan erretzen. Ondoren, sukaldeko robotarekin irabiatu eta iragazkiarekin iragazi.

Pipermin eztia egiteko: baratzean gorritzen utzitako piperra hartu eta zartagian gorrituko dugu minutu batez eta ondoren, barruko haziak hustuko dizkiogu. Labanarekin edo sukaldeko robotaren laguntzaz ondo birrindu. Piper birrindua eztiari gehitu eta ondo nahastu.

Prestaketa guztiak egin ondoren, aurkezteko iradokizuna: izokina gatz eta azukre nahasketatik atera, uretan garbitu eta ondo lehortuko dugu. Tamaina erdiko laukitan moztuko dugu. Platerean ezarriko ditugu pare bat lauki, eta sukaldeko pintzelarekin pipermin eztiaz igurtziko dugu izokina. Gainetik, limoi erre kremarekin puntu bat egingo diogu eta amaitzeko ezamihilu puska batekin apainduko dugu.

Erlezaintza dastatzera!

Erle beltza mehatxupean
Badira sei urte nire lehen erlezaintzako ikastaroa egin nuela. Gaur gaurkoz erlezaintza da nire ogibidea. Lehen erleak erosi nituenean ez nekien arraza ezberdineko erleak zeudenik... (+)
Behar adina egin
Berrerarabili, zaharberritu, konpondu, eraldatu… Behar duguna baina gehiagorekin bizi garelako agian… (+)
Garbitasuna
Erleek jaiotzetik hil arte duten joera bat da garbitzeko gaitasuna. Jaio bezain laster hasten da bera jaio den abaraska garbitzen, puskatu dituen argizari zatiak erlauntzatik... (+)
Erleetan nork du agintea?
Erlauntza batean erregina bakarra dagoenez eta denen ama denez, bera dela agintari esaten da, baina ez da erabat zuzena. Erregina oso garrantzitsua da, baina erabaki... (+)
Lan banaketak
Gizakiok ez bezala, erlauntzako hiru partaideek jaiotzetik dituzte eginkizunak argi. (+)
Asteroko buletina

EMAN HARTURAKO:

Zirkuitu ibilbidea 2, Industrialdea 15
20160 Lasarte-Oria. Gipuzkoa. Euskal Herria
bizibaratzea@bizibaratzea.eus
+34 943371545

Bidelagun

Fede Pacha&Co
gora