Erlezaintza dastatzeko hona errezeta: propoliz ondutako izokina pipermin eztiaz eta limoi erre kremaz.
Balerdipeko erleak proiektuko kidea
Balerdipeko erleak proiektuko kidea
Erlezainak garela esaten dugunero, erantzun bera, eztia. Eztia egiten duzu edo eztirik gelditzen al zaizu? Estereotipo hutsean erorita, erlezaina=eztia.
Zorionez, erlezaintza hau baina gehiago da. Ziklo bat, neguko geldialditik udazken bitarteko zikloa. Ziklo horretan naturak eragina du, erlea eta naturaren arteko sinergiari esker beste hainbat produktu ere ekoizten baititu erleak: loreetatik eztia eta polen freskoa; landareetatik erretxina, propolia; erlearen sabelaldetik argizaria; erle gaztearen buruko guruinetatik, erregina-jelea eta bere eztenetik, apitoxina.
Produktu guztiek dituzte milaka erabilera, baina erlezaintza betidanik izan da oso tradizionala eta baita hauen erabilera ere: eztia jateko eta besteak botika egiteko. Baina zergatik mugatu soilik erabilera hauetara? Horixe da gure erronka, tradizioa mantendu baina lorik hartu gabe, erlauntzatik ateratako produktuei erabilera berriak ematea, bereziki gastronomiaren ikuspuntutik. Horregatik, gaur sukaldean sartuko gara.
Gaurko errezeta: Propoliz ondutako izokina limoi erre krema eta pipermin eztiarekin.
Osagaiak
Izokin ondua egiteko:
- Izokina 250 gr
- Gatza 300 gr
- Azukrea 150 gr
- Ezamihilua
- Propoli estraktua 15 ml
Limoi krema egiteko:
- Limoiak 3
Pipermin eztia egiteko:
- Piper lehorra 1
- Eztia 50 gr
Nola prestatu
Hasteko, ontzi batean gatza, azukrea eta ezamihilua nahastuko ditugu. Ondoren, ontzi zabal batean azukre eta gatzaren nahasketa erdia zabalduko dugu. Izokin puska propoli estraktuarekin igurtziko dugu eta ondoren gazta eta azukre nahasketaren gainean jarriko dugu. Nahasketaren beste erdia gainetik bota izokina ondo estali arte. Hozkailuan mantentu 24 orduz.
Limoi krema egiteko: labea 200ºC-tan berotuko dugu eta ondoren limoiak zilar paperean estalita labean sartuko ditugu eta 90 minutuan izango ditugu bertan erretzen. Ondoren, sukaldeko robotarekin irabiatu eta iragazkiarekin iragazi.
Pipermin eztia egiteko: baratzean gorritzen utzitako piperra hartu eta zartagian gorrituko dugu minutu batez eta ondoren, barruko haziak hustuko dizkiogu. Labanarekin edo sukaldeko robotaren laguntzaz ondo birrindu. Piper birrindua eztiari gehitu eta ondo nahastu.
Prestaketa guztiak egin ondoren, aurkezteko iradokizuna: izokina gatz eta azukre nahasketatik atera, uretan garbitu eta ondo lehortuko dugu. Tamaina erdiko laukitan moztuko dugu. Platerean ezarriko ditugu pare bat lauki, eta sukaldeko pintzelarekin pipermin eztiaz igurtziko dugu izokina. Gainetik, limoi erre kremarekin puntu bat egingo diogu eta amaitzeko ezamihilu puska batekin apainduko dugu.
Erlezaintza dastatzera!
EMAN HARTURAKO:
Zirkuitu ibilbidea 2, Industrialdea 15
20160 Lasarte-Oria. Gipuzkoa. Euskal Herria
bizibaratzea@bizibaratzea.eus
+34 943371545