Baratzezain baten hankasartzerik handienetakoa, arduradun bakarra bera dela pentsatzea da

“Barazkiak prezio duinean saltzeko bidea dendan topatu zuen osabak”

Miriam eta Igone Saldias ahizpek baserriari eta familiako proiektuari eusteko apustua egin dute. Berrobiko Soronea baserrian barazkiak ekoizten dituzte eredu ekologikoan, eta Tolosako Soronea dendan saltzen, modu zuzenean.

Garazi Zabaleta
Garazi Zabaleta

2016tik ARGIAn astero esperientzia baten berri ematen du.


2024ko otsailaren 05a
Mundu bizigarriago bat eta bizitza gozagarriago bat egunero lantzen dugunon komunitateak eusten dugu Bizi Baratzea. Horregatik jartzen ditugu sarean eduki denak libre, Lurrari begiratzen eta entzuten diogunak gero eta gehiago izan gaitezen. Batu komunitatera. EGIN BIZI BARATZEAKOA.

“Aiton-amonek esne behiak zituzten, baina duela 30 urte inguru, osabak baserriko erreleboa hartu zuen eta baratzean hasi zen, ekologikoan”, azaldu du Miriamek. Barazkiak prezio duinean saltzeko asmoz eta eredu ekologikoan zuen konbentzimenduagatik, denda irekitzeko apostua egin zuen Iñaki Uranga osabak Izaskun eta Maribi arrebekin batera. Gaur egun, bi ilobak batu dira familiako proiektura. Baserriko barazkiez gain, hurbileko produktu ekologikoen eskaintza zabala dute dendan.

Baratzeko eta dendako lanak uztartzen

Hasieran, barazkiak inguruko azoketan saltzen zituzten Soroneako kideek, baina dendako ateak ireki zituztenetik, han egiten dute salmentaren zatirik handiena. “Bezperan prestatutako barazkiak izaten ditugu dendan, freskoagoak ezin!”, dio Saldiasek. “Aurten, gainera, oilotegia ere martxan jarri dugu, gure arrautzak saltzen ari gara dagoeneko”, gehitu du. Beste zenbait saltoki eta jatetxeri ere saltzen dizkiete Soronea baserriko produktuak. Laster, gainera, webgune bidezko salmenta ere jarriko dute martxan.

Duela hiru urte sartu ziren Saldias ahizpak familiako proiektuan: “Naturarekin genuen erlazioa erabat aldatu zaigu baratzean hasi ginenetik. Oso polita izan da gazteok nahiko galdua dugun harreman hori berreskuratzea”. Biodibertsitatea eta ingurua zainduz bide egokia topatu dutelakoan daude biak. Hasieran, baratzean nahiz dendan, bi tokietan aritzen ziren, baina, orain, lanak banatuxeagoak dituzte: Miriam baratzean aritzen da batez ere, beste langile batekin batera; eta Igone, berriz, amarekin, izebarekin eta laugarren langile batekin dendan.

Denda hurbileko produktu ekologikoz hornitua

Soronea dendan saltzen dituzten produktu guztiak ekoizpen ekologikokoak dira, eta denetik dute: kosmetika, ogia, zerealak, ontziratu gabeko produktuak, garbikariak… “Super txiki bat da hau”, dio Igonek. Produktu guztiek, gainera, identifikazioa errazteko koloretako etiketa dute: 0Km, 200Km edo 1.000Km. “Jendeak jatorria erraz identifikatzeko moduan jarri nahi genituen gauzak”.

Urteotako ibilbideari begiratuta, gauzak pixkanaka hobera doazela uste du Saldiasek: “Egun gehiago baloratzen da produktu ekologikoa, bertakoa… garrantzi gehiago ematen zaio nork eta nola ekoitzi duen jakiteari”.

 

“Metalezko bastoiak ikusten dira orain, baina hurritz makila betiko erreminta izan da gurean”
2025-06-02 | Garazi Zabaleta
Umetan aitarekin ikasi zuen Unai Zabala Zubelzu txaramarrak hurritz makilak egiten. “Perretxikotara joaten ginen bezala, makilak egitera ere ateratzen ginela gogoratzen dut, hamar bat urte... (+)
“Administrazioak egiten ez duenez, guk bultzatu dugu hiltegi proiektua”
2025-05-26 | Garazi Zabaleta
2024ko irailetik martxan dute Urduñan Belardi hiltegia eta haragi-eraldaketarako gunea. Elikadura burujabetzaren bueltan herrian urte askoan egin duten prozesuaren ondorio da proiektua, Bedarbide abeltzainen elkarteak... (+)
Sitsak munduko ezpel baso handiena suntsitu ez dezan
2025-05-19 | Garazi Zabaleta
Pirinioetan dago ezpel basatien munduko eremurik handiena, eta hain zuzen Nafarroako Pirinioan, Abaurregainan, sortu zuten 2020an Ezpelzaintza 2050 egitasmoa. Cydalima perspectalis sitsa hondamendi handia eragiten... (+)
Ekoizle txikiei arnas emateko lanpostu publikoa Debagoienan
2025-05-12 | Garazi Zabaleta
Duela urtebete pasa gauzatu zuten Ortulaguntza proiektua Debagoienan. Langile bat kontratatu dute bailarako nekazaritza proiektu txikietan txandaka lanean aritzeko, hartara ekoizleei lan karga arintzeko eta... (+)
Udaberriko festa, agroekologia ospatzeko
2025-05-05 | Garazi Zabaleta
Maiatzaren 10ean egun osoko festa berezia antolatu dute Zestoako Amilibia baserrian. Agroekologiaren eta elikadura burujabetzaren alde, Gipuzkoako Biolur elkarteak abiatutako proiektua da Amillubi, eta udaberriko... (+)
gora