Asteroko buletina
Jatea behar bat da, baina buru argiz jatea arte bat da

%100 Amezkoako garagardo ekologikoa, olibondoak eta beste

Elkea proiektuan produktu asko eta desberdinak ekoizten ditu David Ruiz de Galarreta Azpilikueta ekoizle amezkoarrak. Olibondoekin hasi zen, baina fruta arbolek, lekaleek eta zekaleek ere beren tokia egin dute proiektuan urteotan. Eta, orain, jarduera berri bat gehitu die aurrekoei: garagardogintza. Bakedanoko bere lurretan ekoitzitako garagar eta lupuluarekin sortzen ditu Urederra Garagardoak.

Garazi Zabaleta
Garazi Zabaleta

2016tik ARGIAn astero esperientzia baten berri ematen du.


2024ko apirilaren 29a
David Ruiz de Galarreta, Artaxoako olibondoetan.

“2010ean hasi nintzen olibondoak landatzen, Artaxoan, baina proiektuan buru belarri 2016an sartu nintzen”. Olibondoak izan ezik, gainontzeko ekoizpen guztia Bakedanoko familiako lurretan egiten du Ruiz de Galarretak. “Ni bakarrik nago proiektuan, baina nire bikotekidearen laguntza handia jasotzen dut”, adierazi du.

Nekazaritzako ikasketak eginak zituen Ruiz de Galarretak, eta zenbait urtez nekazal sindikatu batean lanean aritu ondoren, bere proiektua martxan jartzeko gogoa sentitu zuen. Guztira hamabi bat lur hektarea lantzen ditu nafarrak. “Eskala txikian aritzen naiz, eta produktuei balio erantsia ateratzeko, salmenta zuzena egiten dut”. Ekoizpenaren zatirik handiena hurbileko merkatuetan, kontsumo taldeetan eta zuzeneko salmenta bidez ateratzen du, baina nekazarien zenbait saretan ere parte hartzen du, Hazialdekon eta Ekoalden kasu, eta Gipuzkoako Biolurreko okinekin ere harremana du. Eraldatzeko, olibak Cascanteko La Casa del Aceite errotara daramatza, ekologikoan egiteko aukera askorik ez baitu Nafarroan; eta, sagarrekin, berriz, Lodosako eraldaketa gune txiki batean egiten du zukua.

Urederra garagardoak

Berak ekoitzitako garagarrarekin eta lupuluarekin egiten du garagardoa, Bakedanon bertan eraiki duen lantegi txikian. “Ziklo osoa ixtea zen nire helburua, hori zen nire apustua”. 2019an hasi zen garagardogintzan, eta oraindik ikasten segitzen duela dio, baina gustua hartu dio honezkero. “Duela bi urte, bisita gidatuak egiten hasi ginen. Lantegi barruan eta lursailetan ibiltzen gara, lupulua ikustera ateratzen gara, garagardoaren elaborazio prozesua azaltzen dut…”.

Eskala txikiko ekoizpena izanik ere –edo agian horrexegatik–, hasieratik argi zuen Ruiz de Galarretak dibertsifikazioaren garrantzia, eta baita eredu ekologikoan ekoiztearena ere: “Argi neukan hasieratik, gauzak ongi egin nahi ditut”.

Betiko eta bertako sukaldaritza sustatzeko elkartea
2024-05-14 | Garazi Zabaleta
2009an sortu zen Ja(ki)tea elkartea zenbait jatetxe, sukaldari eta gastronomia kritikariren arteko elkarlanetik. “Hasiera hartan, Gipuzkoako 14 bat jatetxe elkartu ginen, baina pixkanaka hazten joan... (+)
Erlauntzako airea arnastearen onurak
2024-05-06 | Garazi Zabaleta
Eladi Balerdi erlezainaren eta Jose Manuel Atxaga erleen zale sutsuaren arteko elkarlanetik egitasmo berritzailea sortu da duela gutxi. "Arnastu erlauntzaren airea" eta "Erleen sauna" jarduerak... (+)
Pasta ekologikoa, ortuko barazki eta espezieekin egina
2024-04-22 | Garazi Zabaleta
Duela hamabi urte pasatxo ezagutu zuten elkar Izaskun Urbaneta Ocejok eta Ainara Baguer Gonzalezek, ingurumen hezkuntzako programa batean lanean ari zirela. Garaian, lurretik hurbilago egoteko... (+)
Zangoza inguruan tokiko elikadura sistema eraikitzen
2024-04-14 | Garazi Zabaleta
Zergatik doa mundu guztia Iruñera erosketak egitera, gure eskualdean elikagai asko ekoizten bada? Zergatik da hain zaila bailara hauetako produktuak bailara hauetako dendetan topatzea?”, galdera... (+)
Liburuak eta haziak, aberastasun publiko
2024-03-25 | Garazi Zabaleta
Urteak dira Nafarroan eta beste zenbait tokitan hazien liburutegi proiektuak martxan dituztela. Hazien liburutegiak, liburuen liburutegietan. Euskal Herriko Hazien Sareak antolatutako hitzaldi batean izan zuen... (+)
Asteroko buletina

EMAN HARTURAKO:

Zirkuitu ibilbidea 2, Industrialdea 15
20160 Lasarte-Oria. Gipuzkoa. Euskal Herria
bizibaratzea@bizibaratzea.eus
+34 943371545

OlatuKoop

Ekonomia sozial eraldatzailearen sareko kide da ARGIA (Bizi Baratzea). Informazio burujabetza helburu, egunerokoan gauzak egiteko beste modu batean sinesten dugu.

BIZI BARATZEAko edukiak kopiatu, moldatu, zabaldu eta argitaratzeko libre zara, beti ere, gure egiletza direla aitortzen baduzu eta baldintza beretan egiten baduzu.

gora