Ongarri onena baratzezainaren itzala da.

Zelai gorrietako gorbela eta patata

Belazea gorri azaltzen zen, egun batetik bestera. Gorri-gorri, gorri bizi urrutitik ikusgarri. Gorbela zen, itsas-belarra edo alga. Nekazariak itsas bazterretik bildu eta lehortzeko belazean zabaltzen zuena. Gorbel arrea eta gorbel gorria izaten ziren eta gu bezalako umemokoentzat irudi miresgarria zen. Inork ez zekien zergatik eta zertarako hartzen zuten lan izugarri hori.

Jakoba Errekondo
Jakoba Errekondo

Bizi Baratzea liburuaren egilea


2025eko ekainaren 30a
Mundu bizigarriago bat eta bizitza gozagarriago bat egunero lantzen dugunon komunitateak eusten dugu Bizi Baratzea. Horregatik jartzen ditugu sarean eduki denak libre, Lurrari begiratzen eta entzuten diogunak gero eta gehiago izan gaitezen. Batu komunitatera. EGIN BIZI BARATZEAKOA.

Geroago etorri ziren ijito gorbelzaleak. Dagoeneko ez ginen umeak ijitoak autoen gurdi-karroetan eta atzea ebaki eta kendutako landroverretan gorbel pilak, gainezka, batera eta bestera zeramatzatenean. Estraperloaren usaina hartzen genion, baina lasai ikusten genituen karretoan. Belaze berekirik ez eta zubi azpietan zabaltzen zuten gorbela. Autobidearen zubipe erraldoiak, toki lehorrak izanik, aproposak deshidrataziorako.

Batzuek eta besteek urte sasoi honetan bertan ematen zioten gorbelari belarrari ontzeko ematen zaion gobernu bera. Zabaldu, ondo zabaldu, eta, lehortu ahala, jiratu. Jiratu eta jiratu eta, jiratzearen poderioz ondo lehortzen zenean, bildu eta salmentara. Asturias aldera saltzen zen lehen gorbela; itxuraz, sendagaiak egiteko erabiltzen zuten eta kosmetikoak egiteko ere bai. Preziatua, ondo ordaintzen zen.

Urrutira gabeko Orioko Lusarbekoek Igeldoko Agitiko itsasarteko senadiko arrokatan biltzen zuten, garai batean, gorbela, eta etxe aurreko belardi zelaian zabaltzen. Itsasoak ikusgarrizko gorbel metak pilatzen zituen Agitiko horretan, baita Biozalbiko arrokatan ere.

Ondo ordaintzen zenez, ez zen etxerako hondarrik ere uzten; eguraldia etsai ondo lehortzeko aukerarik ez bazen izan, gorbela erdi ustelduta geratzen zen eta inork erosi nahi ez. Orduan ongarri bezala baliatzen zen. Gorbelek itsasoko mineralak, gatzak eta jakiak bildu eta kontzentratzeko gaitasuna dutenez, ongarri ederrak dira. Soroan zabaltzen ziren. Nik gogoan dut gorritutako belaze hartan, gorbelak lehortutako sail horretan, ondoren belarrak beste kolore bat zuela, ingurukoa baino beltzagoa, hobea. Lusarben oraindik gogoan dute sei-zortzi urtez gorbela lehortutako saila gorritu eta patata egin zuteneko urtea, sekula etxean ezagutu duten patatarik onena izan omen zen. Gorbelek aminoazidoak, oligoelementuak (batez ere burdina eta manganesoa), bitaminak, polifenolak, hormona naturalak, manitola eta abar dituzte, baita azkenaldian ingurune lehorretako nekazaritzan gero eta sona handiagoa hartzen ari den azido alginikoa ere. Horien denen eta gehiagoren ondorio dira lurraren egitura harrotu eta bertako bizia hobetzea eta pH-a igotzea, landareen zelulak indartzea, fotosintesia hobetzea, fruituen hazkundea adoretzea eta lehorteetan landareen erantzuna bizkortzea. Eta, oro har, landareak babesten dituzte. Aziendaren azpietarako ere ez dira txarrak: desinfektatzaileak dira, gaitzak eta bizkarroiak uxatzen baitituzte, eta gatz punttuak urrutiratu egiten ditu onddo eta bakterio kaltegarriak. Iodoak aziendaren apatxak babestu eta osatzen ditu. Simaur ederra izango da bai gorbel inaurkindun hori.

Gaur egun itsasbazter horietan gorbel arrastorik ere ez du erakusten mareak. Gorbela bukatzen ari da, edo beste paradero hobe baten bila utzi du lehengo etxea. Horrela, gaur belazeak eta autobiako zubipeak ez daude inoiz gorri. Eta sekulako patata haien istorioak zaharren asmakizuna dirudi.

Arrosa basatiaren izen saltsa
2025-06-23 | Jakoba Errekondo
Loratu da. Kostata baina loratu da, bai, arkakaratsa (Rosa spp.). Lore arin, mehe, hegalari itxurakoa da, arrosa bat da eta lorea ere arrosakara eta zuriaren... (+)
Gaizki hezitako tomatea
2025-06-16 | Jakoba Errekondo
Ipurdia belztu egiten zaio. Tomate (Solanum lycopersicum) alea sano-sano ikusten da, landarean zintzilik, goitik behera begiratzen baitiogu. Buruz behera edo hankaz gora jarriz gero ipurdia... (+)
Gaitz terdi eta lotsa oneko nekazariak
2025-06-09 | Jakoba Errekondo
Natura aspaldi deuseztatu genuen. Hori da gure kultura, natura deuseztatzea. Oinarrian, nekazaritzaren kultura, goldearen kultura, kultibatzea, berezko natura deuseztatzea da. Guk nahi ditugun mozkinak eta... (+)
Iraultzak pobretzea dakar, motzarelo
2025-06-02 | Jakoba Errekondo
Golde” hitza “kultura” hitzetik dator. Etimologialaria ez naizenez, ez naiz, badaezpada, bidezidor horretan barrenduko, edozein sastraka edo lahardiren (Rubus fruticosus) erdian itotzeko ere… Inor edo... (+)
Sua lotzen duen lorea
2025-05-26 | Jakoba Errekondo
Egurra lorarazteko gai da. Egurra lore bihurtzen du, bai, izan zurgin, arotz, zur-langile, zur-lantzaile, maiasturu, benuzer edo menuzer, zur-apaintzaile, zur-egintzaile, zuharotz, zurgile, zurgin-neska edo zurgin-mutil... (+)
gora