Asteroko buletina
Otsaila, katu-hila.

‘Nafarroako Intxaurra’ kalitate-marka sortu dute

'Nafarroako Intxaurra' marka kolektibo berriak Lizarraldeako, Erdialdeko eta Goi Erriberako zortzi ekoizle biltzen ditu. Kanpaina honetan 200 bat tona intxaur merkaturatuko dituzte, Nafarroan ekoizten den intxaur kopuruaren %46 inguru.


2024ko urriaren 08a

Nafarroak 307 hektarea intxaurrondo inguru ditu, zeintzuek 424 tona intxaur ematen dituzten, autokontsumorako uzta eta merkaturatzen den kopurua batuta. Nafarroako Intxaurra marka kolektiboak –Reyno Gourmet zigiluan sartu dena– "gure lurrari oso lotuta dagoen produktu bati aitorpen estrategikoa dakarkio", Landa Garapen eta Ingurumeneko kontseilari Jose Mari Aierdik azaldu duenez.

Bestalde, INTIA sozietateko ordezkari Natalia Bellostasek adierazi du marka kolektiboetan bildutako produktuak nabarmentzen direla, besteak beste, "ekoizpen mugatuagatik, egiazkotasunagatik, urtarokotasunagatik eta kontsumitzaileek asko estimatzen dituztelako". Nafarroarentzat "gastronomia- eta elikagai-ondarea dira", gaineratu du.

Bi urteko prozesua

'Nafarroako Intxaurra' sortzeko prozesua 2022ko apirilean hasi zuten Nafarroako Gobernuak, INTIA sozietate publikoak eta intxaur ekoizleek. Markak intxaur lehorra babesten du, bai oskolarekin, baita eratorritako produktuen kasuan ere, izan intxaur zuritua, garrapinatuak, intxaurretan oinarritutako edariak, intxaur estaliak edota fruitu hori duten pastelak eta beste.

Markaren sustatzaileek azaldu dutenez, "Nafarroa osoan intxaurrondo bakartuak dauden arren, 1990eko hamarkadan laborea modu profesionalean garatzen hasi zen Iruñeko hegoaldeko eskualdeetan, zereal eta mahastiez gain, dibertsifikazio gisa". Ekoizpen-eremu geografikoak Nafarroa osoa hartzen duen arren, Lizarraldean, Erdialdean eta Goi Erriberan ekoizten da intxaur gehien. Abiatzear den kanpainan zortzi ekoizlek hartuko dute parte: Nuez de Arizala (Aritzala), Aitacayo (Artaxoa), José Antonio Chocarro (Berbintzana), Nueces Valle Arga (Faltzes), Nueces de Oteiza (Oteitza), Nueces de Navarra (Errezu), Benitoren (Sesma) eta Monte Sesma (Sesma).

 

2x19: Intza Alkain | Pinguinoak
2024-10-14 | ARGIA
Intza Alkain aktorea etorri da aste honetan BTN saiora pinguinoei buruz hitz egitera. Ez biologoa delako edo pinguinoetan aditua, baina bai animalia hauekin dituen antzekotasunengatik.... (+)
Desazkundeari buruzko jardunaldiak antolatu dituzte Iruñean urriaren 21etik 24ra
2024-10-11 | ARGIA
Nafarroako Energia Eraldatzen poligono berriztagarri handien aurkako koordinadorak trantsizio energetikoa birpentsatzeko hirugarren jardunaldien deialdia da. Topaketa horietan, energiaren arazoa eta gizarte egituraren desazkundearen beharrari buruz... (+)
Bi lagun atxilotu dituzte Itsasun eta Uztaritzen, Marieniako lurren aldeko protesten harira
2024-10-02 | ARGIA
Filipe Laskarai eta Benjamin Charron atxilotu dituzte jendarmeek asteazken goizean, apirilean Kanboko Herriko Etxean sartu eta han egindako protestekin lotuta. Marieniako lurrekin ez espekulatzea eskatu... (+)
Otsoa babesteko neurriak salatu dituzte abeltzainek Amurrion, hildako ardiak jendaurrean erakutsita
2024-09-24 | ARGIA
Abeltzainek otsoen azken erasoak salatu dituzte igandean ospatutako Amurrioko Artzain Egunean, UAGA Arabako Nekazarien Elkarteak deitutako elkarretaratzean. Iragan astean otsoek Kuartangon hildako zortzi ardiak eraman... (+)
'Sareko' bilatzailea martxan, EAEko produktu ekologikoak non eskuratu jakiteko
2024-09-23 | ARGIA
Ekolurrak irailaren 23a, Europar Batasuneko Nekazaritza Ekologikoaren Eguna, aprobetxatu du tresna berria aurkezteko. Elikagai ekologikoak kontsumitzeko erraztasunak eman nahi dizkie herritarrei, Sareko bilatzailearekin: Araba, Bizkaia... (+)
Asteroko buletina

EMAN HARTURAKO:

Zirkuitu ibilbidea 2, Industrialdea 15
20160 Lasarte-Oria. Gipuzkoa. Euskal Herria
bizibaratzea@bizibaratzea.eus
+34 943371545

gora