Baratzezaintzak eta sukaldaritzak hainbeste jakintza barneratzen dituzte. Matematika, kimika, irakurketa, historia…

‘Nafarroako Intxaurra’ kalitate-marka sortu dute

'Nafarroako Intxaurra' marka kolektibo berriak Lizarraldeako, Erdialdeko eta Goi Erriberako zortzi ekoizle biltzen ditu. Kanpaina honetan 200 bat tona intxaur merkaturatuko dituzte, Nafarroan ekoizten den intxaur kopuruaren %46 inguru.


2024ko urriaren 08a
Mundu bizigarriago bat eta bizitza gozagarriago bat egunero lantzen dugunon komunitateak eusten dugu Bizi Baratzea. Horregatik jartzen ditugu sarean eduki denak libre, Lurrari begiratzen eta entzuten diogunak gero eta gehiago izan gaitezen. Batu komunitatera. EGIN BIZI BARATZEAKOA.

Nafarroak 307 hektarea intxaurrondo inguru ditu, zeintzuek 424 tona intxaur ematen dituzten, autokontsumorako uzta eta merkaturatzen den kopurua batuta. Nafarroako Intxaurra marka kolektiboak –Reyno Gourmet zigiluan sartu dena– "gure lurrari oso lotuta dagoen produktu bati aitorpen estrategikoa dakarkio", Landa Garapen eta Ingurumeneko kontseilari Jose Mari Aierdik azaldu duenez.

Bestalde, INTIA sozietateko ordezkari Natalia Bellostasek adierazi du marka kolektiboetan bildutako produktuak nabarmentzen direla, besteak beste, "ekoizpen mugatuagatik, egiazkotasunagatik, urtarokotasunagatik eta kontsumitzaileek asko estimatzen dituztelako". Nafarroarentzat "gastronomia- eta elikagai-ondarea dira", gaineratu du.

Bi urteko prozesua

'Nafarroako Intxaurra' sortzeko prozesua 2022ko apirilean hasi zuten Nafarroako Gobernuak, INTIA sozietate publikoak eta intxaur ekoizleek. Markak intxaur lehorra babesten du, bai oskolarekin, baita eratorritako produktuen kasuan ere, izan intxaur zuritua, garrapinatuak, intxaurretan oinarritutako edariak, intxaur estaliak edota fruitu hori duten pastelak eta beste.

Markaren sustatzaileek azaldu dutenez, "Nafarroa osoan intxaurrondo bakartuak dauden arren, 1990eko hamarkadan laborea modu profesionalean garatzen hasi zen Iruñeko hegoaldeko eskualdeetan, zereal eta mahastiez gain, dibertsifikazio gisa". Ekoizpen-eremu geografikoak Nafarroa osoa hartzen duen arren, Lizarraldean, Erdialdean eta Goi Erriberan ekoizten da intxaur gehien. Abiatzear den kanpainan zortzi ekoizlek hartuko dute parte: Nuez de Arizala (Aritzala), Aitacayo (Artaxoa), José Antonio Chocarro (Berbintzana), Nueces Valle Arga (Faltzes), Nueces de Oteiza (Oteitza), Nueces de Navarra (Errezu), Benitoren (Sesma) eta Monte Sesma (Sesma).

 

Bioterra azoka egingo dute asteburuan Irunen, “bizimodu ekologikoagoa eraikitzeko” topagunea
2025-06-02 | ARGIA
Ekainaren 6, 7 eta 8an Ficoba produktu eta zerbitzu ekologikoz beteko dute, “jasangarritasunarekiko konpromisoa” dutela ziurtatu duten 117 enpresak. Azokaz gain, egitarau oparoa prestatu dute,... (+)
2x15: Samaritarraren ukendua eta zaingorri ukendua
2025-05-26 | ARGIA, Bizi Baratzea
Gaurkoan oso ohikoa ez den zerbait ekarri dugu saiora. Entzule batek gugana jo eta samariar baltsamoaren formula ekarri digu. Duela 50 bat urte Donostiako Santa... (+)
Aroztegiako epaiketari jarraipen berezia
2025-05-19 | ARGIA
Aste osoan ARGIAko kazetari bat dedikazio osoz izango da auzitegi barruan gertatzen denaren berri ematen, baita kanpoan Aroztegiko Elkartasun Komiteak auzipetuen absoluzioa eskatzeko antolatutako egitarau... (+)
3x15: Ezkurra, jaki antikapitalista nola bildu eta prestatu | Asier Bastarrika
2025-05-14 | Bizi Baratzea, ARGIA
Gaur egun basoa gutxi baliatzen dugu jakiak eskuratzeko, perretxiko eta gaztaina batzuk biltzeko asko jota. Baina, basoak jaten ere eman izan digu. Ezkurra da honen... (+)
2x14: Landareen burmuinaz eta elorri zuriaz
2025-05-12 | Bizi Baratzea, ARGIA
Landareen inteligentziari buruzko eztabaidak hor jarraitzen du, eta podcast honetan gustatzen zaigun gaia denez, berriro ere ekarri egin dugu. Memoria, kontzientzia eta komunikazioa gauzatzeko gaitasuna... (+)
gora