Asteroko buletina
Done Emeteri Zeledon, porrua ereiteko aro on.

Jan udazkenetik

Udazkena fruituen sasoi nagusia da. Negua elikagaiz osatzeko fruituak eta horien aleak jasotzen ditugu. Fruituak ez direnak ere pilatzen ditugu, patataren tuberkulua (Solanum tuberosum) adibidez, baina haiek dira gehienak: altxasagarrak edo gordesagarrak (Malus domestica), negu-udareak (Pyrus communis), irasagarra (Cydonia oblonga), kuiak (Cucurbita spp.), artoa (Zea mays), babarruna (Phaseolus vulgaris), kiwia (Actinidia deliciosa), kiwaia (Actinidia arguta), mahatsa (Vitis vinifera), garia (Triticum aestivum), oloa (Avena sativa), garagarra (Hordeum distichon), zekalea (Secale cereale), baba beltx txikia (Vicia fava var. minor), gaztaina (Castanea sativa), ezkurra (Quercus spp.), mizpira (Mespilus germanica), hurra (Corylus avellana), intxaurra (Juglans regia) eta abar.

Jakoba Errekondo
Jakoba Errekondo

Bizi Baratzea liburuaren egilea


2022ko urriaren 13a
Intxaur alearen zokoten berdeak ere juglona substantzia du, eta esaerak hala dio: “Intxaurraren zokolina janez gero hil”.

Azken hori, intxaurra, elikagai osasuntsua da. Alea zuritu eta mamia ateratakoan garunaren forma duela ikusten dugu. Ez da oraingoxea garunarentzako ona delako ustea. Itxuraz erdi ustela ez den beste aiekakoa da uste hori; egia dela, agi danean. Elikagai on asko du intxaurrak. Erromatarrei eskertu egin beharko diegu mertxikondoarekin (Prunus persica), aranondoarekin (Prunus domestica) eta abarrekin batera intxaurrondoa guregana ekarri izana. Erromatarrei benetan interesatu zitzaien. Euskal Herriko isuri mediterraneoan bizi da ondo intxaurrondoa; ez du inolaz ere isuri atlantikoko lurretako hezetasuna maite, batez ere buztin lurretako ito behar hori; toki harritsuetan, hor nonbait aterako da. Aukera baduzu joan zaitez Gardera, han Gardelar errekaren aldamenean intxaurrondo erraldoi bat bizi da.

Intxaurrondoa ez da lagunak erraz egiten dituen arbola. Bakartia da, lagunartea ez da berea; esaerak dio: “Intxaurrondoak ez du lagunik nahi”. Bere azpian ez du landarerik nahi, janaria kenduko dion inor ez bueltan! Horretarako “juglona” deritzan substantzia bat askatzen du hostoetatik, besteren hazirik ernal ez dadin bere itzalpean. Gai hori bera hedatzen du lurrean sustraijearen bidez. Bakardadea iraupenerako bidea. Hostoek askatzen duten gai hori dela-eta bere azpian beste landareek bizitzeko duten ezina ikusita, intxaurrondoak fama txarra du; gai horixe du alearen zokoten berdeak ere, eta esaerak hala dio: “Intxaurraren zokolina janez gero hil”. Bere pean lo kuluxka eginez gero, burua joan egiten delako ustea oso zabaldua dago; esaerak dio: “Intxaurraren azpian lo egitea txarra”. Kontuz, beraz, intxaurrondoa non landatzen duzun; esaerak honela dio: “Intxaurrondoa etxe ondoan txarra”. Ez jarri baratze, sagasti edo horrelakoen aldamenean; laster pairatuko dute intxaurrondoaren erasoa, eta zenbat eta zaharragoa eta eraso gogorragoa. Gaztelaniazko esaera batek dio: “Apaiza eta intxaurrondoa oilategitik urrun”. Erasotzen duten gaitzak ere bakanak dira; duela ez urte asko azaldu den eulia (Rhagoletis completa) izan ezik, ia ez du kaltetzen duenik. Hostoetan duen azido elagikoa da horren erantzule. Arbola gotortua intxaurrondoa.

Alea beste sagardotegiko bukoia da; esaerak hala dio: “Intxaurrak kuskua gogor, barnea goxo”. Omega-3 bitaminak eta zer ez du intxaurrak. Jarduera neuronala hobetzen omen du, adimentsuagoa egiten du jalea. Koipe ona ere badu, baina koipea; esaerak honela dio: “Hiru edo lau intxaur nahiko”.

Intsusa lore edariak
2024-05-06 | Jakoba Errekondo
Edanari emateko prest? Uda atari hau aproposa da gero berokoak etortzean ez lehortzeko edariak destilatzeko. Hezetasunari eustea garrantzitsua da gorputzari bere onenean atxikitzeko, eta etxean... (+)
Pagoaren kontuak
2024-04-29 | Jakoba Errekondo
Geroxeago baina hemen da. Inguruan dituzten gainontzeko zuhaitzak baino beranduago janzten dira pagoak (Fagus sylvatica). Bizitzeko baldintza “gogorragoak” nahi izaten ditu: toki hezeak eta freskoak.... (+)
Lurra elikatu, guk jan
2024-04-22 | Jakoba Errekondo
Lurrari begira jartzea zaila da. Kosta egiten da. Landareekin lan egiten duenak maiz haiek bakarrik ikusten ditu. Etekina, uzta, ekoizpena, mozkina, errebenioa, emana, azken zurienean... (+)
Odolezko laranjak
2024-04-14 | Jakoba Errekondo
Istorio ugarik lanbrotzen du bere jaiotza. Bere koloreak erakartzen du gehien. Azalarenak zenbaitetan, baina batez ere mamiarena da deigarria. Odolezko laranja da (Citrus x sinensis).... (+)
Ginkgoaren irrimurrika eta barre ttikia
2024-03-25 | Jakoba Errekondo
Burua dardaratu eta ikaratu zigun ginkgoak (Ginkgo biloba). Lizar-makila denboran ginkgoa aspaldi galdutako zuhaitz espezietzat jotzen zen. Bere hostoen fosilak ezagutzen ziren, beste arrastorik ez. (+)
Asteroko buletina

EMAN HARTURAKO:

Zirkuitu ibilbidea 2, Industrialdea 15
20160 Lasarte-Oria. Gipuzkoa. Euskal Herria
bizibaratzea@bizibaratzea.eus
+34 943371545

OlatuKoop

Ekonomia sozial eraldatzailearen sareko kide da ARGIA (Bizi Baratzea). Informazio burujabetza helburu, egunerokoan gauzak egiteko beste modu batean sinesten dugu.

BIZI BARATZEAko edukiak kopiatu, moldatu, zabaldu eta argitaratzeko libre zara, beti ere, gure egiletza direla aitortzen baduzu eta baldintza beretan egiten baduzu.

gora