Asteroko buletina
Sapar zailari aihotz zorrotza

Hernaniko ikastetxeetako jangeletan oihalezko ahozapiak erabiltzen hasi dira paperezkoen ordez

Hernaniko ikastetxe guztietako Haur Hezkuntza zikloan eta ikastetxe bateko Lehen Hezkuntza zikloan jangelan oihalezko ahozapiak erabiltzen hasi dira, paperezkoen ordez. Udalak izan du ekimena eta berak erosi ditu 213 ikaslerentzako kotoizko zapiak herriko oihal denda batean. Aldaketa horrekin urtean 1.100 kilogramo paper gutxiago erabiliko direla (eta beste hainbeste hondakin aurreztuko direla) kalkulatu du Udalak eta horrez gain, haurren artean "erabili eta bota" kultura sortzen duen praktika saihestu nahi du.


2023ko azaroaren 23a

Hernaniko Haur Hezkuntzako eta Lehen Hezkuntzako ikastetxeetako jangeletan oihalezko zapi berrerabilgarriak erabiltzeko proiektu pilotua jarri dute martxan, Udalak proposatuta. "Helburu nagusia paperezko ahozapien erabilera murriztea da:  hondakinen prebentzioan eragiteaz aparte, ikasleek modu jasangarrian kontsumitzen ikasi eta berrerabiltzeko ohitura har dezaten, 'erabili eta bota' ohiturari planto eginez", jakinarazi du Udalak oharrean.

219.275 paperezko ahozapi aurreztuko dira, 1,1 tona paper

Udalaren kalkuluen arabera, "Hernaniko ikastetxeetako jangelak soilik kontuan hartuta, urtean 219.275 paperezko ahozapi (1.100 kg paper) kontsumitu eta botatzen dira hondakinetara. Ahoa garbitu eta papera zakarretara botatzeko keinu inkontzientea garestiegia da ingurumenarentzat. Izan ere, paper kopuru handiak botatzeaz gain, paperezko ahozapiak fabrikatzeko urtean 54 zuhaitz moztu eta egunean 1.407 litro ur gastatu eta kutsatu behar dira. Horregatik ere bada garrantzitsua ikastetxeko jangelan ere ohitura jasangarriak eskuratzea ingurumena zaintzeko".

Ikasleen ohituretan eragiteaz gain, familien ohituretan ere eragin nahi du Udalak eta hauen artean esku-orria banatuko du, oihalezko zapiak erabiltzeko ohitura etxeetara ere iritsi dadin.

Udako Azoka Ekologikoak abian dira, Araba, Bizkaia eta Gipuzkoako hamalau herritan
2024-07-24 | ARGIA
Nekazaritza eta Elikadura Ekologikoaren Kontseilutik herritarrak animatu dituzte azoketan erostera eta ekoizleak gertutik ezagutzera. Uztailaren 29an Zigoitian izango dira, eta abuztuaren 23an, Zarautzen. Urriaren 27an... (+)
Ostalari eta ekoizleei “ilusioa piztu” dieten Ja(ki)tea sariak banatu dituzte Adunan
2024-07-23 | ARGIA
Hamahiru sukaldari edo ekoizle saritu ditu “euskal gastronomia tradizionala” sustatzen duen Gipuzkoako elkarteak, VI. edizio honetan. Sariekin nabarmendu nahi izan dute bertako ekoizleekin elkarlanean egindako... (+)
Hogei urteko kartzela zigorra eta 56.000 euro eskatu dituzte zazpi baztandarrentzat, Aroztegiaren aurkako kanpaldiagatik
2024-07-17 | ARGIA
“Talde kriminal antolatua izatea” eta “derrigortze eta bortxa delituak egitea” leporatu diete, 2021ean Lekarozen Aroztegiko obrak geldiarazteko egindako kanpaldiaren harira. (+)
2x23: Azoken Egoera | Aitziber Plazaola (Ereindajan) eta Jon Ruiz de Egino (Eskubaratz)
2024-06-24 | ARGIA, Bizi Baratzea
Jon Ruiz de Egino baratzezaina da, Eskubaratz proiektuko kidea. Eta Aitziber Plazaola dendaria, Ereindajan kooperatibako kidea. Beste hainbat kiderekin, Bergarako elikadura mahaian parte hartu dute.... (+)
2x21: Manuelarekin arrantzan | Manuela Jauregi
2024-06-07 | Bizi Baratzea, ARGIA
Manuela Jauregik olagarroa eta eguneko arraina harrapatzen ditu Manuela itsasontzian, eta Getarian saltzen du. Mattin Jauregirekin mintzatu da olagarroa gutxitzen ari dela, itsasoan aldaketa handiak... (+)
Asteroko buletina

EMAN HARTURAKO:

Zirkuitu ibilbidea 2, Industrialdea 15
20160 Lasarte-Oria. Gipuzkoa. Euskal Herria
bizibaratzea@bizibaratzea.eus
+34 943371545

gora