Lurrak esan zion: emaidan eta emango dinat.

Euskal sagardo ekologikoaren bereizgarria, kupeletan jartzeko gertu

Txotx denboraldian eredu ekologikoan ekoiztutako Euskal Sagardoaren eskaintza izango da hainbat sagardotegitan, eta hura bistaratzeko, Jatorri Deiturak eta ENEEK-Ekolurrak kupeletan paratzeko euskarria aurkeztu dute.


2025eko martxoaren 27a
Euskal Sagardoa Jatorri Deiturako eta ENEEK Euskadiko Nekazaritza eta Elikadura Ekologikoaren Kontseiluko ordezkariak, bereizgarriaren aurkezpenean.
Mundu bizigarriago bat eta bizitza gozagarriago bat egunero lantzen dugunon komunitateak eusten dugu Bizi Baratzea. Horregatik jartzen ditugu sarean eduki denak libre, Lurrari begiratzen eta entzuten diogunak gero eta gehiago izan gaitezen. Batu komunitatera. EGIN BIZI BARATZEAKOA.

Euskal Sagardo ekologiko botilek, sor-markaren ikur diren sagarraren iruditxoa eta kaputxoi gorria daramatzate, baita produktu ekologikoa dela erakusten duen euro-hostoa ere. Orain, sagardo ekologikoa zein kupeletan dagoen ere jakingo dute sagardotegietara doazenek.

"Ekologikoaren oinarria fruta-arbolaren osasuna, lurzoruaren emankortasuna eta biodibertsitatea hobetu eta zaintzea da", azaldu dute Euskal Sagardoa deiturako eta ENEEK kontseiluko ordezkariek. "Horretarako, prozesu osoan sintesiko produktu kimikoak erabiltzeari muzin egiten zaio, hasi sagastitik eta botilara arte. Ongarri naturalak erabiltzen dira eta, gainera, uztaren berezko izaera eta zaporea mantentzea bilatzen da, prozesu natural honetan". Bereizgarri berriak tokikotasuna eta ekologikoa, ezaugarri biak batzen ditu.

335.000 litro sagardo ekologiko

Aurten 335.000 litro Euskal Sagardo ekologiko ekoiztu dira, 495.000 kilo sagar baliatuta. ENEEK kontseiluak jakitera eman duenez, nekazal ekoizpen ekologikoak goranzko bidean jarraitzen du. "Elikagai ekologikoen eskaera geroz eta handiagoa da orokorrean, eta gauza bera gertatzen da sagardo ekologikoaren kontsumoarekin". Une honetan, Araban, Bizkaian eta Gipuzkoan 340 hektarea sagasti daude ekologikoan ziurtatuta.

Ekolurra bereizgarriak, hiru urte pasatxo

2021eko abenduaren 15ean aurkeztu zuen Ekolurra egitasmoa Araba, Gipuzkoa eta Bizkaiko Elikadura Ekologikoaren Kontseiluak. Bereizgarri berriarekin, pauso bat harago eman eta zigilu ekologikoak Europa mailan jarritako gutxieneko baldintzei beste batzuk gehitu dizkiete. Xabier Lejarzegi Kontseiluko koordinatzaileak Ekolurra bereizgarria zer den azaldu zion ARGIAri, hura aurkeztu zutenean: Hurbileko produktu ekologikoek bereizgarri berria dute EAE-n.

"Ez dut uste AA Orokorra lortzen saiatu behar dugunik, immorala da"
2025-12-17 | ARGIA
‘Empire of AI’ liburua idatzi du Karen Hao kazetariak, OpenAI inperioa eta haren buru Sam Altman hizpide. Adimen Artifizialaren burbuilaz, kalteez eta etorkizunaz dihardu bertan. (+)
3x06: Udazken laranja: liburu bat eta kurkuma
2025-12-15 | Bizi Baratzea, ARGIA
Diario rural. Apuntes de una naturalista. Otoño-invierno liburua (Susan Fenimore Cooper, Pepitas de calabaza argitaletxea) ekarri dugu gaurkoan, tarteka sendabelarrekin, landareekin zein naturarekin lotutako irakurketak... (+)
3x05: Genomarik handiena, garoarena
2025-12-01 | ARGIA, Bizi Baratzea
Munduan genomarik handiena duena landare bat da, garo bat, hain zuzen ere, eta asko dauka esateko. Berriro ere landare batek txunditu gaitu eta txiki utzi du... (+)
"Gu gurera Lurra, herria eta mundua hobetzeko"
2025-11-27 | ARGIA
Jakoba Errekondok jaso du 37. Rikardo Arregi Kazetaritza Sariko Ohorezko Mugarria. Azaroaren 26an Andoaingo Bastero Kultur Etxean egin zen ekitaldia eta epaimahaiak argudio hauek eman... (+)
"Sistemak ez zaituzte nahi baina jendarteak behar zaituzte, eta segituko dugu zuenaren berri ematen"
2025-11-27 | ARGIA
Jenofa Berhokoirigoinek jaso du 37. Rikardo Arregi Kazetaritza Saria, ARGIAn idatzitako Mendez mende dabilen lanbidea, garai berrietara egokitu nahian erreportajeagatik. Beste hiru finalistak hauek izan... (+)
gora