Intxaur zokolina janez gero, hil

Euskal sagardo ekologikoaren bereizgarria, kupeletan jartzeko gertu

Txotx denboraldian eredu ekologikoan ekoiztutako Euskal Sagardoaren eskaintza izango da hainbat sagardotegitan, eta hura bistaratzeko, Jatorri Deiturak eta ENEEK-Ekolurrak kupeletan paratzeko euskarria aurkeztu dute.


2025eko martxoaren 27a
Euskal Sagardoa Jatorri Deiturako eta ENEEK Euskadiko Nekazaritza eta Elikadura Ekologikoaren Kontseiluko ordezkariak, bereizgarriaren aurkezpenean.
Mundu bizigarriago bat eta bizitza gozagarriago bat egunero lantzen dugunon komunitateak eusten dugu Bizi Baratzea. Horregatik jartzen ditugu sarean eduki denak libre, Lurrari begiratzen eta entzuten diogunak gero eta gehiago izan gaitezen. Batu komunitatera. EGIN BIZI BARATZEAKOA.

Euskal Sagardo ekologiko botilek, sor-markaren ikur diren sagarraren iruditxoa eta kaputxoi gorria daramatzate, baita produktu ekologikoa dela erakusten duen euro-hostoa ere. Orain, sagardo ekologikoa zein kupeletan dagoen ere jakingo dute sagardotegietara doazenek.

"Ekologikoaren oinarria fruta-arbolaren osasuna, lurzoruaren emankortasuna eta biodibertsitatea hobetu eta zaintzea da", azaldu dute Euskal Sagardoa deiturako eta ENEEK kontseiluko ordezkariek. "Horretarako, prozesu osoan sintesiko produktu kimikoak erabiltzeari muzin egiten zaio, hasi sagastitik eta botilara arte. Ongarri naturalak erabiltzen dira eta, gainera, uztaren berezko izaera eta zaporea mantentzea bilatzen da, prozesu natural honetan". Bereizgarri berriak tokikotasuna eta ekologikoa, ezaugarri biak batzen ditu.

335.000 litro sagardo ekologiko

Aurten 335.000 litro Euskal Sagardo ekologiko ekoiztu dira, 495.000 kilo sagar baliatuta. ENEEK kontseiluak jakitera eman duenez, nekazal ekoizpen ekologikoak goranzko bidean jarraitzen du. "Elikagai ekologikoen eskaera geroz eta handiagoa da orokorrean, eta gauza bera gertatzen da sagardo ekologikoaren kontsumoarekin". Une honetan, Araban, Bizkaian eta Gipuzkoan 340 hektarea sagasti daude ekologikoan ziurtatuta.

Ekolurra bereizgarriak, hiru urte pasatxo

2021eko abenduaren 15ean aurkeztu zuen Ekolurra egitasmoa Araba, Gipuzkoa eta Bizkaiko Elikadura Ekologikoaren Kontseiluak. Bereizgarri berriarekin, pauso bat harago eman eta zigilu ekologikoak Europa mailan jarritako gutxieneko baldintzei beste batzuk gehitu dizkiete. Xabier Lejarzegi Kontseiluko koordinatzaileak Ekolurra bereizgarria zer den azaldu zion ARGIAri, hura aurkeztu zutenean: Hurbileko produktu ekologikoek bereizgarri berria dute EAE-n.

3x13: Artaldean sartu gara, artaziak eskuan | Joseba Attard
2025-04-16 | ARGIA, Bizi Baratzea
Joseba Attardek aita erdi Malta erdi Ingalaterrakoa du. Ama Elorriokoa. Bera Ingalaterran jaio eta hazi zen. 2007an Elorriora etorri zen emaztearekin eta euskara ikasteari ekin... (+)
2x12: Aste Santua klabe begetalean eta hirusta gorria
2025-04-07 | Bizi Baratzea, ARGIA
Erramua, nardoa, benjui, mirra, sandaloa, garia, isipu-belarra eta halakoak hartu ditugu ahotan gaurko saioaren hasieran. Aste Santuari eta erlijio katolikoari loturikoak denak ere, sinbolismo handikoak,... (+)
3x12: Euskal Herriko banana, mango eta marakuiak probatu nahi? | Igor Lete
2025-04-02 | ARGIA, Bizi Baratzea
Banana da pertsona askorentzat frutarik gustukoena, kirolariek ere asko erabiltzen dute, eta klima sub-tropikaletatik ekarritakoa jan ohi dugu, berde-berde bildutakoa eta kilometro pila bat egin... (+)
Lurrari begiratzen diogunok badugu aldizkari berezi eta berria: Bizi Baratzea Orria
2025-03-27 | ARGIA
Gaur, martxoak 27, ARGIA komunikabidearen egoitzan aurkeztu dugu Bizi Baratzea Orria, urtaro bakoitzean zabalduko den aldizkari berria. Horrekin batera ospatu dugu ARGIAren Bizi Baratzea proiektuak... (+)
Kaleratze arriskuan dago 40 urtez elikadura burujabetza landu duen Bizkaigane proiektua
2025-03-25 | ARGIA
Bizkaigane elkarteak elikadura burujabetzan oinarritutako proiektua du Errigoitin (Bizkaia), 1983tik. Instalazioak dauden lur eremutik aterarazi nahi du lur jabeak elkartea. EHNE Bizkaia sindikatuak adierazi duenez,... (+)
gora