Asteroko buletina
Abuztuko arratsean, hotza sudur ertzean.

Errefaua

Raphanus sativus
  • Zer jaten diogu?
    Sustraia jaten diogu, baina hostoa ere jan daiteke.
  • Oinarriak

    Oso landare erraza da. Azkar hazi eta etortzen da. Erein baratzean bertan, eta, beste lanik gabe, hilabeterako, jateko moduan dira. Urtekoa da. 

    Sustrai gizendua jaten diogu, lurraren azalean hazten duena. Zuria eta gorria da ohikoena, baina gero eta gehiago datoz, gure baratzeetara, formaz eta kolorez askotarikoak.

    Aldez aurretik ongarrituta dagoen lurra gustatzen zaio. Gosez izango dela uste badugu, eman ongarri zahar pittin bat. Errautsa gustatzen zaio; beraz, erein aurretik, nahasi lurrari. 

  • Ereintza

    Baratzean bertan, haziko den tokian ereiten da. Hazia bota, eta egun pare batera azalduko dira landaretxoak. Asko eta ugari badaude, bakandu. 

    Kontuz bare eta barraskiloekin. Ereindako gunearen inguruan, egin errautsetako hesi bat. Hostoa asko gustatzen zaio altis esaten zaion euli txiki bati. Zuloak azaltzen hasten badira, busti maiz-maiz asun urarekin. 

     

  • Uzta

    Uz utzi zakartzen. Hasi biltzen erein eta lauzpabost astera. Txiki-txiki xamurrak hobeak dira handi, zakar eta makalak baino. 

  • Lagunak eta arerioak

    Lagun ditu ilarra, uraza, aza, azenarioa, ziazerba eta tomatea. 

Trikimailua

Lekadunak ereiten (baba, ilarra, leka eta babarruna) eta ziklo luzeko landareak jartzean (piper, tomate...), erein errefauak tartean; beste landareak etorri artean hazi eta jango ditugu. 

Errefaua landareari buruz jakintza gehiago eskuratzeko Landarepedia atalera jo ezazu

Asteroko buletina

EMAN HARTURAKO:

Zirkuitu ibilbidea 2, Industrialdea 15
20160 Lasarte-Oria. Gipuzkoa. Euskal Herria
bizibaratzea@bizibaratzea.eus
+34 943371545

Bidelagun

Fede Pacha&Co
gora