Asiako ekialdea (Txina, Japonia, Vietnam...) eta Australia ditu jatorri. Ficus, pikondoaren latinezko izena da. "Pumila" izena latineko pumilus hitzetik dator eta nanoa esan nahi du.
Deskribapena
Piku igokaria, landare igokaria eta itsaskorra da. Gehiago igo ezin duenean eta heldutasunera iristen denean loreak dituzten kimu edo puja bereziak garatzen ditu. Loreontzietan bizi direnek heldutasunera iritsi ez direnen hostoak dituzte: 1-2,5 cm bitarteko luzera, bihotz-formakoak edo obatuak eta nerbio nabarmenekin. Heldutasuneko hostoak 5-10 cm luzekoak eta eliptikoak dira. Fruituak, horizta-berdexkak eta udare itxurakoak dira (5 cm).
Barietateak
Ficus pumila "Arina" Hosto berde ilunak ditu.
Ficus pumila "Sunny" Hosto berdearen ertza larua da.
Ficus pumila "White Sunny" Hosto berdearen ertza zurizta da.
Ficus pumila "Variegata" Hosto berdearen ertza argia du.
Gaitzak eta izurriteak
Kotxinila: hostopean itsatsita, izerdia zurrupatuz bizi ohi da. Alkoholez bustitako kotoi batez banaka-banaka kendu.
Armiarma gorria: izerdia zurrupatuz, hostoak horiztatu, zimeldu eta erorrarazi egiten ditu. Hostoak maiz lainoztatzea da prebentziorik onena. Erasoa gogorra bada, intsektizidaz tratatu.
Trikimailuak
Inguru hezea behar-beharrezkoa du. Egunero hostaila ihinztatu.
Maiz ureztatu baina ur gutxi erabiliz; hau da, lurra ito gabe, baina ez lehortzeko moduan.
Argitasun asko behar du.
Loreontziz aldatzerakoan, nahiz berean mantentzen bada ere, udaberri-partean lur berria jarri.
Aire-korronteak saihestu.
Nahi adina kimatu eta ebakitako zatiak aldaxka gisa landatu, ugaltzeko.
Barrukoa
Argia
Argia asko behar du baina zuzeneko eguzkirik ez. Toki ilunegian soildu egingo da.
Tenperatura
10-16℃ artean
Beroa behar du, baina ito gabe; tenperatura epeletan bizi da gustuen, 10-16ºC inguruan. Toki beroegietan (22ºC-tik gora) hostaila zimeldu egingo zaio.
Ureztaketa
Landare honen ureztaketa "gutxi baina maiz" esaerarekin adierazi daiteke. Lurrari heze eutsi behar zaio eta hostaila egunero lainoztatu.
Ongarriketa
Uda partean, hilean behin, ureztaketa urari ongarri likidoa gehitu. Lurra berritzean (urtero edo gehienez biz behin) erruz ongarritu.
Ekonomia sozial eraldatzailearen sareko kide da ARGIA (Bizi Baratzea). Informazio burujabetza helburu, egunerokoan gauzak egiteko beste modu batean sinesten dugu.
BIZI BARATZEAko edukiak kopiatu, moldatu, zabaldu eta argitaratzeko libre zara, beti ere, gure egiletza direla aitortzen baduzu eta baldintza beretan egiten baduzu.