Deskribapen botakinoa
Rosaceae familiako zuhaixka hau hostoerorkorra da eta 3-8 metro artean hazten da. Enborrak eta adarrek azal zartatua izaten dute, gris-marroia, eta arantzak izaten ditu adarretan. 5 petaloko lore zuriak adar puntetan pilatzen dira. Fruituak ale gorriak izaten dira, hazi bakarrekoak, animalia askoren elikagai.
Mendi-hegaletan, arkaitz artean, baso bideetan eta mendietako soilguneetan jaiotzen da. Hainbat tokitan ilaran landatu izan dira, hesi arantzatsuak sortzeko. Apiriletik ekainera bitartean loratzen da, erleak erakartzen dituen usain atsegina duelarik. Fruta arboletarako txertoen mentuoin gisa erabiltzen da.
Nola eta zertarako
Hosto eta loreen infusio edo belar ura sendabelar honen propietateak oso ongi baliatzeko modua da. Arratsalde eta iluntzean hartzea gomendatzen dugu. Egunean 2 infusio 6 astez hartzea behar izaten da onurak nabaritu eta egonkortzeko.
Garraixka (Melissa officinalis), mendaroa (Origanum majorama) eta ezkiaren lorearekin (Tilia platyphyllos) batera presta daiteke belar ura, eguean zehar izandako tentsio eta nekea tratatzeko eta estresak sorturiko gaitzak tratatzeko.
Elorri zuriaren ale helduekin tintura egin dezakegu udazkenean ale lehortu berriak alkohol zuritan beratuta (ikus tinturak nola egin atala). Zapore garratzak adieraziko digu C bitaminatan aberatsa dela. Bera hutsik har dezakegu antioxidatzaile eta suspergarri moduan, udazkeneko nekeari aurre egiteko. Koilarakada txiki bat uretan disolbatuta, egunean behin, otorduren baten aurretik, bizpahiru hilabetez. Hemen egin dugun bihotzeko tinturarekin batera nahas daiteke %50ean eta hartara elorri zuriaren propietate anitzak denak batera edukiko ditugu.
Horretarako tintura bakoitzetik 100 ml hartu eta biak nahastu ondoren frasko bakarrean jarriko ditugu.
Udaberrian lore eta hosto gordinak entsaladari gehituta jan daitezke, zopako koilarakada bat pertsona bakoitzeko. Gure liseriketa aparatuak elorri zuriaren zenbait propietate ondo baliatzen ditu gordinean. Hostoek intxaurraren moduko zaporea dute eta jateko atseginak dira.
Kontuz
Bihotzeko botika hartzen denean bateragarria da kasu askotan baina beste batzutan medikuari galdetu behar zaio, digitalina eta beta blokeatzaileekin adibidez ez baita bateragarria.
Bihotz-gutxiegitasun kongestibo diastolikoa dagoenean ez da erabili behar.
Hosto eta lorearen dosi handiek urdaileko nahasteak, logurea edo gehiegizko izerdia eragin ditzakete. Hori gertatzen bada murriztu dosia edo tratamendua eten bolada batean.
Haurdunaldian ez erabili. Umeari malformazioak sortarazi ahal dizkio (teratogenikoa da) eta elorri zuriaren erabilrak Pierre Robin sindromearekin loturarik ba ote duen hipotesia dago Edoskitzaroan segurua den jakiteko ikerketa nahikorik ez da egin. 2 urtetik beherako umeei ez eman.
Errezeta
Bihotzetarako tintura
Elorri zuri tintura indartsua etxean egin eta beharra dagoenean erabiltzeko prest edukitzea ideia ona da. Tintura hau bereziki indartsua eragin dugu, bi beratze epe dituena, hain zuzen ere larrialdia dagoenean azkar lan egitea nahi dugulako. Egunean 30 tanta hartzen dira gutxienez eta 90 gehienez, otorduen aurretik. Kasuaren arabera aztertu beharko da dosia.
OSAGAIAK 100 ml egiteko
* Elorri zuri hosto eta loreak, lehortu berriak
* Alkohol zuria, vodka edo uxuala, 250 ml inguru
* Kristalezko ontzi hermetikoa, 250 ml-koa
* Kristalezko frasko iluna, tantaz tanta isurtzeko xortakaria duena
PROZEDURA
1. Kristalezko ontzi hermetikoan ipiniko ditugu hosto eta loreak, erdiraino, zanpatu gabe. Lore ireki zein itxiak jarriko ditugu eta goraino alkoholez bete.
2. Hiru astez edukiko dugu armairuan, egunero mugituz.
3. Paperezko irazkia erabiliz ongi iragaziko dugu eta likido horretan berriro ere elorri hosto eta lore lehorrak jarriko ditugu, erdiraino.
4. Beste hiru astez edukiko dugu, armairuan, egunero mugituz.
5. Paperezkko iragazkiarekin iragaziko dugu eta kristalezko frasko ilunean jaso.