Sagardoa egurrezko upelean
2019-07-09 18:51 | Lukas
Egurrezko kupelean sagardoa egiteko asmoa dut datorren udazkenean. Lehen ere egin izan dut: kupel pare bat erosi bigarren eskukoak Oionen, ardotan ibilitakoak, eta bertan egin sagrdoa. Baina hauetatik kupel batek behintzat sagardoari gustu txarra ematen zion eta ez zegoen modurik kirtasa kentzeko nahiz eta kupelak ondo garbitu.
Nire galderak hauek dira:
Erabilitako kupelak hobe ez erabiltzea?
Kupel berrria erostekotan, nolakoa komeni da? Haritzarena? Gaztainondoa? Besterik?
Kupelen egurarren lodierak badu eraginik?
Ea zerbait argitzen didazun.
Eskerrik asko!
Jakoba Errekondo-ren erantzuna
2019-07-22 22:58
Erabilitako kupelak hobe ez erabiltzea?
Ez, ardoarekin erabilitakoa berrerabiltzeko, egokiena da upela ireki eta egurra barrutik marrusketatu; ardo gustua edo ezer txarrik duen azala kenduz. Emaitza oso onak ematen dituzte, jeneralean.
Kupel berrria erostekotan, nolakoa komeni da? Haritzarena? Gaztainondoa? Besterik?
Edozeinek berdin balio du. Gero bakoitzak bere ezaugarrien araberako eragina izango du sagardotan. Gerezia, sasiakazia, lizarra eta abar ere erabili izan dira.
Kupelen egurarren lodierak badu eraginik?
Bai, zenbat eta egur lodiagoa, isolamendu hobea; eta egur hori ondo zainduz gero sagardoa ontzeko eragina ere hobea izango da.