Asteroko buletina
Euria egiteko hobe da bi haizeren borroka, ez santu guztiekin erreguka.

Jakoba Errekondoren kontsultategia

Sagardoa eskala oso txikian egitea
2024-10-14 15:11 | Joanes

Kaixo Jakoba,

Nafarroatik idazten dizut. Galdera bat egin nahi nizun. Badira bizpahiru urte etxeko sagarrekin trituradora ta prentsa batekin sagar muztioa egiten hasi ginela. Gero baño maria egin ta ederki kontserbatzen da eta oso ona atera.

Urtean 60 bat litro egiten ditugu, familian edateko nahikoa muztio.

Orain, sagardoa egitea probatu nahiko nuke. Ikusten ditudan kupel guztiak oso handiak dira eta gaizki aterako balitz ez nituzke 20 litro muztio galdu nahiko.

Galdera da:

Ba al dago modurik, proba gisa, 2-3 litro muztiorekim sagardoa egiten saiatzeko? Nola egin nezake??

Eskermila aurretiaz, Jakoba.

Besarkada bat


1 erantzun | Zeuk erantzun
Jakoba Errekondo-ren erantzuna
2024-10-14 15:15

Nire ustez sagardoa eskala horretan egitea oso zaila da. Hala ere saiatu. Nahi baduzu beirazko ontzi bat erabili. Lehen hartzidura (alkoholikoa) gertatzen den artean ontzia irekita (aerobioa da, oxigenoa behar du) eta goiko muturreraino beteta egotea komeni da, horrela edozein zakar kanpora botako du. Hura bukatutakoan, 15 bat egun behar izaten ditu, itxi daiteke eta anaerobioa (oxigenorik behar ez duena) den hartzidura malolaktikoa hasiko da. Zein momentutan itxi ez baldin badakizu, jarri kortxo edo beste materialen bateko tapa baina plastikozko hoditxo batekin eta hodi horren muturra uretan sartuta (botila batean edo edalontzi batean. Horrela gasik sortuko balitz, ontzia lehertu gabe, hortik aterako litzateke, baina airerik sartu gabe. Niri gustatzen zaidan sagardoa botilan bukatutakoa da, horretarako 1001 gr/l dentsitatearekin botilaratzen dut, gero txinparta izan dezan. Hala ere, eskala horretan egindakoa botilaratu eta laister edatea gomendatuko nizuke. Prozesu guztia, beraz, orain hasi eta urtea amaitzerako bukatua, edatea barne.

Zeuk erantzun

Ondorengo eremuak bete. "*" dutenak derrigorrez bete behar dira.

atzera
Asteroko buletina

EMAN HARTURAKO:

Zirkuitu ibilbidea 2, Industrialdea 15
20160 Lasarte-Oria. Gipuzkoa. Euskal Herria
bizibaratzea@bizibaratzea.eus
+34 943371545

gora