Kaixo gabon!
Arrasatetik idazten dizuegu, baserritar gazte batzuk gara eta zalantza batzukin gabiltza...
Baserri inguruko belardientam, menta belarra, uzta, asuna..... ari zaigu nabarmentzen.
Hortaz gure galdera da noiz modtu beharko litzatekeen. Zuen liburuzketan ilgoran (ascemdente) izan behar dela diozue, beste zenbaitek menguante izan behar dela ere badiote, eta beste zenbait ere entzun ditugu.
Beste zalantzetako bat irea (helecho) galdu ahal izateko jarraitu beharreko pauso egokiak zeintzuk diren .
Orain arteko saiakerek ez dute aldaketa haundirik ekarri eta mezu hau idaztea pentsatu degu.
Aldez aurretik milla esker eta ea laguntzerik baduzuen.
Aio eta ondo izan!
Aipatzen dituzun landare horiek denak gure atzetik doaz. Gure aziendek eta guk uzten ditugun hondakinak maite dituzte. Gure simaurren nitrogeno berriak elikatzen ditu. Beraz oso zaila da lurraren erabilera edota bere osagaiak aldatzen ez badira. Simaurketa nola egiten denaren araberakoa izango da gero bere indarra. Minda likidoa edo ondo gabeko simaurra erabiliz gero indarrean etorriko dira. Eta okerrena dena, belar goxo, fin eta aziendarentzako onenak galdu egingo dira. Belar nahasketa aldatu egiten da eta zakartu. Hor bizi dira, bertan gozo, aipatzen dituzun horiek. Hala ere moztu, landarearen kontra pentsatzen ari zarenez beti ILGORAn. Orduan energia gehiago dago landarearen goiko aldean eta mozten duzunarekin kalte gehiago egiten diozu. Beti pentsatu lurpeko sustraietan dagoen erreserbak akabatu behar ditugula. Erreserba horiek erabiliko ditu moztutakoa berreskuratzeko kimu berriak emateko; hurrengo ilgoran berriro moztu. Hasi maiatzekoan eta abuztukora arte segitzea onena. Garoa edo irea berdin-berdin. Eta kalte egiteko urtero kare bizia eman lurrari, 100-150 gr/m2. pHa igoko da eta hori ez dute batere gustuko. Era berean kareak nitrogeno gaindosi hori mugituko du, jaitsiz.
Zeuk erantzun
Ondorengo eremuak bete. "*" dutenak derrigorrez bete behar dira.