Astelehenero 8:00etan zure epostan
Urtero, Espainiako milioika etxek Gabonak arrainez eta itsaskiz betetako mahaiekin ospatzen dituzte, izokinetatik hasi eta otarrainxka, txipiroi edo legatzetaraino. Tradizio gastronomiko hori ingurumen- eta gizarte-kostu handiarekin lotuta dago. Festak elkartzeko eta gozatzeko, baina baita iraunkortasunerako eta justiziarako ere, gune izaten jarraitzeko helburuarekin, Ecologistas en Acción taldeak Espainiako etxeetan 2024an lau espezieren kontsumo-joerak aztertu ditu, urteko batez bestekoa abenduko kontsumoarekin alderatuz.
Norvegiako izokinaren kontsumoak gorakada nabarmena izan du Espainian azken urteotan. 2024an, arrain horren kontsumo globala % 14 hazi zen aurreko urtearekin alderatuta, batez ere izokin ketuak bultzatuta, % 18 hazi baitzen, eta Gabonetako bazkari eta afarietako produktu izarretako bat bihurtu zen.
Izokinaren ekoizpen intentsiboak ingurumen-inpaktu handiak ditu: kostaldeko uren kutsadura, antibiotikoen eta parasitoen kontrakoen erabilera, kaioletatik laboratzeko izokinen ihesak, gaixotasunak zabaltzea eta itsasoko ekosistemak aldatzea materia organiko gehiegi izateagatik.
Gainera, Mauritania bezalako herrialdeetan olioak eta arrain-irinak ekoizteko antxobeta bezalako espezieen arrantzak, gero Norvegian izokinak elikatuko dituztenak, horrek dakarren nazioarteko garraioarekin, karbono-aztarna nabarmena sortzen du, jaietan kontsumo masiboa jasanezina bihurtuz.
Estatu espainiarra munduko txipiroi kontsumitzaile nagusietako bat da, 2024an biztanle bakoitzeko 2,2 kg inguru kontsumitzen baititu eta urtean 80.600 tona txipiroi eta olagarro baino gehiago kontsumitzen baititu1.
Kontsumo-eredu horrek Hego Atlantikoan arrantzatzen duten industria-floten jarduerari eusten dio. Patagoniako txipiroiak (Doryteuthis gahi) ustiatzen dira Espainiako eta Europako merkatuak hornitzeko.
Erauzketa-presio handiaren ondorioz, Malvina uharteetako uretako arrantza kolapsatu egin da duela gutxi, eta denboraldia aldez aurretik itxi da, atalase seguruen azpitik biomasa dagoela kalkulatu ondoren. Adibide horrek agerian uzten du eskaera handia eta arrantza industrial intentsiboa konbinatzeak erresilientetzat hartzen diren baliabideak ere arriskuan jar ditzakeela, eta ondorio negatiboak izan ditzakeela ekosistema pelagikoentzat eta haien mendeko arrantza-komunitateentzat.
Otarrainxka tropikala oso presente dago Gabonetako mahaietan, eta akuikultura intentsibotik dator gehienbat Ekuador bezalako herrialdeetan, Espainiako Estatua eta Europako gainerako herrialdeak hornitzen baitituzte. Ekoizpen horri esker, eskaera gero eta handiagoari erantzun ahal izan zaio, baina ingurumen-inpaktu esanguratsuak eragiten ditu, hala nola, mangladien suntsiketa, uren kutsadura, edo tokiko komunitateekin gatazkak sortzea lurraren eta baliabide naturalen erabileragatik.
Garai hartan, ganben eta otarrainxken (inportazioak eta kontsumoa hirukoiztu egiten dira)2 Espainiaren eskari handiak indartu egiten du ekoizpen-praktika horien gaineko presioa, eta ondorio negatiboak eragiten ditu biodibertsitatean, ekosistema tropikaletan eta baliabide baten jasangarritasunean. Baliabide hori irizpide komertzialekin soilik sortzen da, eta askotan ez dira kontuan hartzen haren ondorioak.
Estatu espainiarrean legatz kantitate handiak kontsumitzen dira, batez ere Namibia, Argentina edo Hegoafrikatik inportatuak. Izan ere, kontsumitutako legatzaren % 10 baino gutxiago arrantzaleku nazionaletatik dator, eta horrek areagotu egiten du hirugarren herrialdeekiko presioa (Txile, Namibia eta Hegoafrika, esaterako), eta ingurumen-inpaktu gehigarriak eragiten ditu urrutiko kalak garraiatu eta ustiatzeagatik.
Legatz-populazioen egoera aldatu egiten da eskualdearen arabera: herri tradizional batzuek, Kantauriko edo Eguzki Handiko populazioek kasu, kuota-murrizketak dituzte azken urteetan gehiegizko arrantzaren ondorioz, eta horrek agerian uzten du kontsumo arduratsuko politikak behar direla, modu egokian kudeatutako stock jasangarriak lehenesteko.
Kausak eta ondorioak aztertzerakoan, erakunde ekologistak adierazi duenez, “oro har, Espainiako Estatuak Gabonetako jaietan itsas baliabideetan egiten duen presioa arrantza intentsiboaren inpaktu globalekin lotuta dago, eta joera kezkagarriak islatzen ditu, hala nola stocken gehiegizko ustiapena Hego Atlantikoan, tokiko ekosistema tropikalen suntsiketa, bereziki otarrainxken akuikultura intentsiboagatik, karbono-aztarna handia inportatutako produktuak garraiatzeagatik eta kate trofikoen aldaketa eta biodibertsitatearen galera erauzketa industrialen ondorioz”.
Gabonetako jaietan arrainaren kontsumo masiboa jasangarria ez denez erantzukizuneko eta kudeaketa kontzienteko neurriak hartzen ez badira, Ecologistas en Acción taldeak kontsumo arduratsurako gomendioak argitaratu ditu, ozeanoen gaineko presioa murrizteko helburuarekin.
Ecologistas en Acción taldeak hitz hauekin laburbildu du bere proposamena: “Gabonetan arrainaren eta itsaskiaren kontsumo arduratsua funtsezkoa da tradizioa, gastronomia eta ingurumen-jasangarritasuna orekatzeko. Kantitatea murrizteak, tokiko produktuak eta produktu iraunkorrak lehenesteak eta kontsumitutako espezieak dibertsifikatzeak aukera ematen dute itsas ekosistemak babesteko, tokiko arrantza-komunitateei laguntzeko eta itsasoko produktuen industria globalari lotutako ingurumen-aztarna murrizteko. Horrela bakarrik mantendu ahal izango dira gure sukaldaritzako tradizioak ozeanoen etorkizuna arriskuan jarri gabe “.
EMAN HARTURAKO:
Zirkuitu ibilbidea 2, Industrialdea 15
20160 Lasarte-Oria. Gipuzkoa. Euskal Herria
bizibaratzea@bizibaratzea.eus
+34 943371545