Azapertza! Azakirtena!

Ostalari eta ekoizleei “ilusioa piztu” dieten Ja(ki)tea sariak banatu dituzte Adunan

Hamahiru sukaldari edo ekoizle saritu ditu “euskal gastronomia tradizionala” sustatzen duen Gipuzkoako elkarteak, VI. edizio honetan. Sariekin nabarmendu nahi izan dute bertako ekoizleekin elkarlanean egindako gastronomia jasangarria.


2024ko uztailaren 23a
Hamahiru sukaldari eta ekoizle saritu ditu aurten Ja(ki)tea sukaldarien elkarteak.
Mundu bizigarriago bat eta bizitza gozagarriago bat egunero lantzen dugunon komunitateak eusten dugu Bizi Baratzea. Horregatik jartzen ditugu sarean eduki denak libre, Lurrari begiratzen eta entzuten diogunak gero eta gehiago izan gaitezen. Batu komunitatera. EGIN BIZI BARATZEAKOA.

Dozenaka lagun elkartu dira astelehenean, Adunako (Gipuzkoa) Zabala sagardotegian, Ja(ki)tea elkartearen VI. sarien banaketa ekitaldian. Xabier Zabaleta elkarteko buru eta Donostiako sukaldariak gogorarazi du hamabost urte bete dituela elkarteak “euskal gastronomia tradizionalaren alde lanean”, nahiz eta bidea “ez den erraza izan”. Sariak banatu aurretik, azpimarratu du Euskal Herriko gastronomian dauden “balioak nabarmentzeko” ekitaldia izan ohi dela hitzordu hori. Gainera, ekitaldiaren ostean elkarteko zenbait kideren produktuak dastatzeko aukera eman diete gonbidatuei.

Besteak beste, Zabaletak zehaztu du Ja(ki)tea elkartetik, bazkide diren Gipuzkoako 40 jatetxerekin batera, jasangarritasuna bultzatzen dutela, eta inguruko nekazari, abeltzain, artzain eta arrantzaleen lana goraipatzen dihardutela. Ekoizleak “produktu jasangarriak egiteagatik” saritu dituzte, eta sukaldariak, “euskal sukaldaritzan iraungo duten errezetak egiteagatik”, Zabaletaren hitzetan.

Txalapartarien eta Jon Maiaren bertso-sortaren ondoren ekin diote sari banaketari, eta saridunek esker hitzetan gogoan izan dute Ja(ki)teak ostalariei ematen dien bultzada: “Mila esker horrelako ekitaldiekin ostalaritza munduan ilusioa pizteagatik, eta momentu zailetan elkartasuna emateagatik”, azpimarratu du Hilario Arbelaitz Zuberoa jatetxeko (Oiartzun) sukaldari izandakoak.

Jatetxe eta produkturik onenagatik saria jaso duen Kaia jatetxeko (Getaria) Igor Arregik ekoizleen lana baloratu du: “Eskerrik asko ekoizleei, 60 urte hauetan gurekin egon direlako; haiek gabe ezingo genuke aurrera egin”. Halaber, zenbait saridunek unea aprobetxatu dute instituzioei babes eta laguntza handiagoa galdegiteko; izan ere, ekitaldian izan dira Gipuzkoako goi kargudun batzuk ere, tartean, Donostiako alkate Eneko Goia, Mugikortasun, Turismo eta Lurralde Antolaketako foru diputatu Azahara Domínguez, Turismo arduradun Iñigo García eta Basquetour-eko zuzendari Daniel Solana.

Hauek dira Ja(ki)tea sarien VI. edizioko saridunak:

1. Saria, Jakitea jatetxea: Botarri jatetxea (Tolosa, Gipuzkoa), Txemari Esteban.

2. Saria, bertako produktua: euskal txerria, Pierre Oteiza (Aldude, Behe Nafarroa).

3. Saria, pintxo tradizional onena. Txipiroi pintxoa, Ordizia taberna (Donostia), Joseba eta Mikel Benito anaiak.

4. Saria, plater tradizional onena: Galeper eskabetxatu entsalada, Gurutze-Berri Jatetxea (Oiartzun, Gipuzkoa), Xabier Zapirain.

5. Saria, euskararen erabilera eta sustapena: Ikili Taberna (Donostia), Aitor Martín.

6. Saria, ibilbidearen aitortza: Gregoria Igoa, Azpikoetxe Jatetxea (Legazpi, Gipuzkoa); Hilario Arbelaitz, Zuberoa Jatetxea (Oiartzun); eta Natividad Orcasitas, Casa Garras (Karrantza, Bizkaia).

7. Saria, bertako produktuaren erabilera: Kuko jatetxea (Ormaiztegi, Gipuzkoa), Iñaki Telleria eta Iñigo Urkijo.

8. Saria, gastronomia eta elkartasuna uztartzea: Etiopia-Utopia elkartea, Imanol Apalategi.

9. Saria, gizarteratzea euskal gastronomian: Marta Deulofeu, Albizturko Ostatua (Gipuzkoa).

10. Saria, Mikel Corcuera kazetaritza gastronomikoa: Javier Yurrita (El Diario Vasco).

11. Saria, jatetxe eta produktu onenaren Juan Manuel Garmendia saria: Kaia Kaipe (Getaria, Gipuzkoa), Igor Arregi.

Aiurri hedabideak bideo honetan bildu du sari banaketa:

2x13: Espeziak sendabide eta izeia sendabelar
2025-04-28 | ARGIA, Bizi Baratzea
Espezieei buruz aritu gara gaurkoan. Aurreko saioetan ere aipatu izan ditugu, baina gaurkoan ikerketa bat ekarri dugu, datu interesgarri asko dituelako. Kurkuma, kanela eta jengibrea... (+)
3x13: Artaldean sartu gara, artaziak eskuan | Joseba Attard
2025-04-16 | ARGIA, Bizi Baratzea
Joseba Attardek aita erdi Malta erdi Ingalaterrakoa du. Ama Elorriokoa. Bera Ingalaterran jaio eta hazi zen. 2007an Elorriora etorri zen emaztearekin eta euskara ikasteari ekin... (+)
2x12: Aste Santua klabe begetalean eta hirusta gorria
2025-04-07 | Bizi Baratzea, ARGIA
Erramua, nardoa, benjui, mirra, sandaloa, garia, isipu-belarra eta halakoak hartu ditugu ahotan gaurko saioaren hasieran. Aste Santuari eta erlijio katolikoari loturikoak denak ere, sinbolismo handikoak,... (+)
3x12: Euskal Herriko banana, mango eta marakuiak probatu nahi? | Igor Lete
2025-04-02 | ARGIA, Bizi Baratzea
Banana da pertsona askorentzat frutarik gustukoena, kirolariek ere asko erabiltzen dute, eta klima sub-tropikaletatik ekarritakoa jan ohi dugu, berde-berde bildutakoa eta kilometro pila bat egin... (+)
Euskal sagardo ekologikoaren bereizgarria, kupeletan jartzeko gertu
2025-03-27 | ARGIA
Txotx denboraldian eredu ekologikoan ekoiztutako Euskal Sagardoaren eskaintza izango da hainbat sagardotegitan, eta hura bistaratzeko, Jatorri Deiturak eta ENEEK-Ekolurrak kupeletan paratzeko euskarria aurkeztu dute. (+)
gora