Kukuak erromako zubian jotzen du amabirjina martxokoz.

Ostalari eta ekoizleei “ilusioa piztu” dieten Ja(ki)tea sariak banatu dituzte Adunan

Hamahiru sukaldari edo ekoizle saritu ditu “euskal gastronomia tradizionala” sustatzen duen Gipuzkoako elkarteak, VI. edizio honetan. Sariekin nabarmendu nahi izan dute bertako ekoizleekin elkarlanean egindako gastronomia jasangarria.


2024ko uztailaren 23a
Hamahiru sukaldari eta ekoizle saritu ditu aurten Ja(ki)tea sukaldarien elkarteak.
Mundu bizigarriago bat eta bizitza gozagarriago bat egunero lantzen dugunon komunitateak eusten dugu Bizi Baratzea. Horregatik jartzen ditugu sarean eduki denak libre, Lurrari begiratzen eta entzuten diogunak gero eta gehiago izan gaitezen. Batu komunitatera. EGIN BIZI BARATZEAKOA.

Dozenaka lagun elkartu dira astelehenean, Adunako (Gipuzkoa) Zabala sagardotegian, Ja(ki)tea elkartearen VI. sarien banaketa ekitaldian. Xabier Zabaleta elkarteko buru eta Donostiako sukaldariak gogorarazi du hamabost urte bete dituela elkarteak “euskal gastronomia tradizionalaren alde lanean”, nahiz eta bidea “ez den erraza izan”. Sariak banatu aurretik, azpimarratu du Euskal Herriko gastronomian dauden “balioak nabarmentzeko” ekitaldia izan ohi dela hitzordu hori. Gainera, ekitaldiaren ostean elkarteko zenbait kideren produktuak dastatzeko aukera eman diete gonbidatuei.

Besteak beste, Zabaletak zehaztu du Ja(ki)tea elkartetik, bazkide diren Gipuzkoako 40 jatetxerekin batera, jasangarritasuna bultzatzen dutela, eta inguruko nekazari, abeltzain, artzain eta arrantzaleen lana goraipatzen dihardutela. Ekoizleak “produktu jasangarriak egiteagatik” saritu dituzte, eta sukaldariak, “euskal sukaldaritzan iraungo duten errezetak egiteagatik”, Zabaletaren hitzetan.

Txalapartarien eta Jon Maiaren bertso-sortaren ondoren ekin diote sari banaketari, eta saridunek esker hitzetan gogoan izan dute Ja(ki)teak ostalariei ematen dien bultzada: “Mila esker horrelako ekitaldiekin ostalaritza munduan ilusioa pizteagatik, eta momentu zailetan elkartasuna emateagatik”, azpimarratu du Hilario Arbelaitz Zuberoa jatetxeko (Oiartzun) sukaldari izandakoak.

Jatetxe eta produkturik onenagatik saria jaso duen Kaia jatetxeko (Getaria) Igor Arregik ekoizleen lana baloratu du: “Eskerrik asko ekoizleei, 60 urte hauetan gurekin egon direlako; haiek gabe ezingo genuke aurrera egin”. Halaber, zenbait saridunek unea aprobetxatu dute instituzioei babes eta laguntza handiagoa galdegiteko; izan ere, ekitaldian izan dira Gipuzkoako goi kargudun batzuk ere, tartean, Donostiako alkate Eneko Goia, Mugikortasun, Turismo eta Lurralde Antolaketako foru diputatu Azahara Domínguez, Turismo arduradun Iñigo García eta Basquetour-eko zuzendari Daniel Solana.

Hauek dira Ja(ki)tea sarien VI. edizioko saridunak:

1. Saria, Jakitea jatetxea: Botarri jatetxea (Tolosa, Gipuzkoa), Txemari Esteban.

2. Saria, bertako produktua: euskal txerria, Pierre Oteiza (Aldude, Behe Nafarroa).

3. Saria, pintxo tradizional onena. Txipiroi pintxoa, Ordizia taberna (Donostia), Joseba eta Mikel Benito anaiak.

4. Saria, plater tradizional onena: Galeper eskabetxatu entsalada, Gurutze-Berri Jatetxea (Oiartzun, Gipuzkoa), Xabier Zapirain.

5. Saria, euskararen erabilera eta sustapena: Ikili Taberna (Donostia), Aitor Martín.

6. Saria, ibilbidearen aitortza: Gregoria Igoa, Azpikoetxe Jatetxea (Legazpi, Gipuzkoa); Hilario Arbelaitz, Zuberoa Jatetxea (Oiartzun); eta Natividad Orcasitas, Casa Garras (Karrantza, Bizkaia).

7. Saria, bertako produktuaren erabilera: Kuko jatetxea (Ormaiztegi, Gipuzkoa), Iñaki Telleria eta Iñigo Urkijo.

8. Saria, gastronomia eta elkartasuna uztartzea: Etiopia-Utopia elkartea, Imanol Apalategi.

9. Saria, gizarteratzea euskal gastronomian: Marta Deulofeu, Albizturko Ostatua (Gipuzkoa).

10. Saria, Mikel Corcuera kazetaritza gastronomikoa: Javier Yurrita (El Diario Vasco).

11. Saria, jatetxe eta produktu onenaren Juan Manuel Garmendia saria: Kaia Kaipe (Getaria, Gipuzkoa), Igor Arregi.

Aiurri hedabideak bideo honetan bildu du sari banaketa:

"Ez dut uste AA Orokorra lortzen saiatu behar dugunik, immorala da"
2025-12-17 | ARGIA
‘Empire of AI’ liburua idatzi du Karen Hao kazetariak, OpenAI inperioa eta haren buru Sam Altman hizpide. Adimen Artifizialaren burbuilaz, kalteez eta etorkizunaz dihardu bertan. (+)
3x06: Udazken laranja: liburu bat eta kurkuma
2025-12-15 | Bizi Baratzea, ARGIA
Diario rural. Apuntes de una naturalista. Otoño-invierno liburua (Susan Fenimore Cooper, Pepitas de calabaza argitaletxea) ekarri dugu gaurkoan, tarteka sendabelarrekin, landareekin zein naturarekin lotutako irakurketak... (+)
3x05: Genomarik handiena, garoarena
2025-12-01 | ARGIA, Bizi Baratzea
Munduan genomarik handiena duena landare bat da, garo bat, hain zuzen ere, eta asko dauka esateko. Berriro ere landare batek txunditu gaitu eta txiki utzi du... (+)
"Gu gurera Lurra, herria eta mundua hobetzeko"
2025-11-27 | ARGIA
Jakoba Errekondok jaso du 37. Rikardo Arregi Kazetaritza Sariko Ohorezko Mugarria. Azaroaren 26an Andoaingo Bastero Kultur Etxean egin zen ekitaldia eta epaimahaiak argudio hauek eman... (+)
"Sistemak ez zaituzte nahi baina jendarteak behar zaituzte, eta segituko dugu zuenaren berri ematen"
2025-11-27 | ARGIA
Jenofa Berhokoirigoinek jaso du 37. Rikardo Arregi Kazetaritza Saria, ARGIAn idatzitako Mendez mende dabilen lanbidea, garai berrietara egokitu nahian erreportajeagatik. Beste hiru finalistak hauek izan... (+)
gora